Извлякоха най-старото ДНК от сибирски мамут

Извлякоха най-старото ДНК от сибирски мамут

Учени извлякоха най-старата известна ДНК от кътниците мамут, живял на територията на североизточен Сибир преди 1,2 милиона години, съобщи Ройтерс.

Зъбите, от които е извлечена и секвенирана ДНК, са от три мамута. Те са се запазили в пермафроста (бел. ред. - вечната замръзналост). Някои от останките са намерени през 70-те години на миналия век, но чак съвременната технология е дала възможност да бъде извлечена ДНК.

Най-старият от трите зъба е открит край р. Крестовка. Той е на 1,2 милиона години. Вторият от поречието на Адича е на около един милион, 1,2 милиона години. Третият е бил близо до р. Чукоча. Той е най-млад - на около 700 000 години.

"Това е най-старата откривана ДНК" - заяви еволюционният генетик Лове Дален от Центъра по палеотногенетика в Швеция.

Досега най-старата ДНК беше от кон, живял на територията на канадски Юкон преди около 700 000 години.

За сравнение видът ни Хомо сапиенс се е появил преди около 300 000 години.

Извлечената ДНК е била деградирана на много малки късчета и специалистите са секвенирали милиони свръхкъси отсеци, за да свържат геномите.

Повечето знания за праистрическите създания са от изследвания на фосили. При тях обаче има граници, особено за генетичните връзки и черти. Древната ДНК може да запълни такива празнини.

Специалистите са сравнили тази най-древна ДНК с образец от мамут, живял много по-скоро. Мамутът от Крестовка е от досега неизвестна родословна линия, отделила се преди повече от 2 милиона години от тази, довела до появата на вълнестия мамут . Изглежда тези мамути са били първите, мигрирали от Сибир в Северна Америка по съществуваща тогава суша преди около 1,5 милиона години. Вълнестите мамути са мигрирали преди около 400 000 до 500 000 години.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.