Известяват ни по телефона за пожари и наводнения

Известяват ни по телефона за пожари и наводнения

България трябва да притежава система за търсене и спасяване в планините и медицинска евакуация по въздух. ГДПБЗН подготвя проект, осигурен финансово, който трябва да е готов в края на тази или средата на 2022 г., за да може гражданите да получават известие на телефоните си за предстояща опасност и действия за защита на здравето. Това стана ясно от думите на главен комисар Николай Николов по време на дискусия в Народното събрание за горските пожари, организирана от "Демократична България". 

За тази цел обаче ще е необходима законодателна промяна, за да бъдат включени активно в проекта мобилните оператори, отбеляза Николов. 

Той съобщи още, че за пълното окомплектоване, обучение и подготовка на служители, за автомобили за гасене на пожари, шлангове и други са необходими приблизително 150 млн. лв.

По повод системата за въздушна помощ Николов заяви, че най-бързият вариант е ремонт на четири броя хеликоптера, например - два "Кугър" и два "Ми-17". Той добави, че е необходимо да се придобият още 2+1 хеликоптера от европейските структурни фондове. Директорът на пожарната отбеляза обаче, че първо е необходимо да се обучат пилоти. Като допълни, че има възможност за наемане на хеликоптер за 200 хил. евро на месец за гасене на горски пожари. Според Николов цялостното решаване на проблема с въздушната подкрепа може да бъде решен със създаване на държавно предприятие.

Директорът на пожарната съобщи, че от началото на годината до днес служителите на ГДПЗБН са реагирали на 29 941 произшествия, като 19 311 от тях са били пожари. Произшествията са били с 3000 повече спрямо същия период през 2020 г. От началото на август до момента е имало около 3500 произшествия, от тях 2751 пожари, загинали са седем души, а пострадали са девет, съобщава DarikNews.

ГДПБЗН разполага със 7650 служители, ангажирани по пожарогасителни и спасителни дейности, както и 2750 броя специализирани транспортни средства - булдозери, багери, джипове, моторни шейни и други. От тях 706 броя са автомобили за пожарогасене. Николов допълни, че над 50 на сто от техниката, която притежава дирекцията, е била подменена чрез оперативни програми.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.