Известен директор със съвети към родителите на първокласниците (ВИЖТЕ ГИ)

Известен директор със съвети към родителите на първокласниците (ВИЖТЕ ГИ)

Съвети към родителите на бъдещите първокласници отправи председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ) Диян Стаматов, който е и директор на 119-то Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София.

Откриването на учебната година за детето ще бъде най-вълнуващият ден, поне за следващите четири години. Затова: не закъснявайте, покажете на детето, че точността е важна; изберете му специални дрехи, научете го, че облеклото е отношение, добро отношение; разкажете му за училището, покажете му училището, учителите и му създайте много позитивна нагласа; направете си снимки на входа на училището, защото след това детето ще заеме своето място сред другите деца, а и това може да се превърне в чудесна традиция, съветва родителите на децата в първи клас Стаматов.
Той отбелязва, че учебниците за първи клас не се връщат в края на учебната година, но е важно детето да се научи на отговорност и грижа към тях. Затова родителите трябва

да "поставят облекла" на учебниците,

най-добре такива, които се залепват за учебниците или да се подвържат с картон. Пригответе, надпишете учебниците и тетрадките заедно с детето, така ще избегнете търсенето или връщането на случайно взети от някой ученик, препоръчва Стаматов.
Председателят на училищните директори информира, че в първи клас децата пишат в тетрадки с големи квадратчета и в тетрадки с тесни и широки редове. Учителят ще каже на родителите колко ще са му необходими за учебната работа, но не забравяйте, ако искате да избегнете, напрежението преди лягане, имайте винаги резервни тетрадки, готови да влязат в употреба.
През цялата година децата в първи клас ще пишат с молив.

Химикалки няма да им трябват,

затова не ги карайте да пишат с тях, по-добре се опитайте да ги научите сами да подострят моливите си. Няма никакъв шанс детето ви да опази всички моливи, флумастери, които сте му приготвили грижливо, затова, не купувайте скъпи такива, но и не забравяйте, че за часовете всеки ден, ще са му нужни лепило и ножичка, затова към резервните тетрадки, може да добавите и лепило, съветва родителите председателят на Съюза на училищните директори.
"Детето ви, със сигурност ще предпочете раница с любим герой, но освен да е красива,

най-важното е тя да бъде лека, удобна, с няколко прегради,

за да може всяко нещо да има свое място. Не отлагайте да го научите само да подрежда чантата си, така то ще стане отговорен и организиран човек. В класните стаи има шкафчета за всяко дете - личното пространство в голямата магия наречена училище. Оставете телефоните вкъщи, както и притесненията! Класната стая е най-безопасното място за вашето дете, в нея учителят е и родител. Нека детето ви расте сред книги, приятели и игри. Сред любимите учители!
И най-важното - първи клас е времето, в което детето ви ще формира своето отношение към знанието. Бъдете подкрепящи - към детето си, но и към учителя, към училището, защото те заедно са пътят към неговия успех. Бъдете до него - всеки ден, всяка вечер. И не забравяйте учителят е новият герой на детето ви! Вслушвайте се в него! И с Вас е било така! Просто сте пораснали! Каквато и промяна да има в живота ни, училището е започвало така. Ще започне и тази година по този мил начин! С обич, отношение и вяра в доброто!", отправя още препоръки към родителите на първокласниците Диян Стаматов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.