680 деца ще бъдат изведени от специализираните институции до 2021 г., съобщиха от социалното министерство. За целта са осигурени 74 млн. лв., които ще обезпечат затварянето на останалите 30 институции за деца и младежи.

Благодарение на средствата други 32 000 лица ще получат достъп до социални и здравно-социални услуги. Бюджетът за изграждане на социална инфраструктура е 55,605 млн. лв. С него ще бъдат създадени центрове за настаняване от семеен тип за деца, преходни жилища за деца от 15 до 18 г. и наблюдавани жилища за младежи от 18 до 21 г. Ще бъдат осигурени услуги за спешен прием на деца и родители при кризисна ситуация. Планирано е изграждането на Дневни центрове за деца с увреждания. С останалите 18,444 млн. лв. Министерството на здравеопазването ще изгради центрове за специализирана здравно-социална грижа за деца с увреждания с потребност от постоянни медицински грижи, центрове за специализирана здравно-социална грижа за деца с високо рисково поведение и потребност от специални здравни грижи. Средства ще бъдат насочени и към подбор и обучение на персонала в новите услуги. Очаква се, да бъде разработена патронажна грижа за деца и семейства във всички 28 области в страната.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Родителите може да плащат разходи за ток, охрана, наем

Частните забавачки връщат таксите или ги ползват за следващи месеци (ОБЗОР)

Родителите може да плащат разходи за ток, охрана, наем

Образователното министерство препоръчва частните детски градини и ясли да възстановят на родителите изплатената авансово сума за такси или да я използват за бъдещи периоди.

Лекари обясняват в 10 минути какво е COVID-19 и как да го различим

Лекари от Университетската болница „Света Анна”  обясняват в рамките на 10 минути какво е COVID-19 и как да го различим. Толкова време изисква да бъде прочетено краткото ръководство, създадено от д-р Евтим Александров и д-р Петър Иванов от Клиника по Уши, нос и гърло. То написано на немедицински и напълно достъпен език, за да бъде в помощ на  хората.

Монасите със специална молитва за лекари и полицаи

Загуби за милион за манастирите

Монасите със специална молитва за лекари и полицаи

На близо 1 млн. лева ще възлязат загубите на родните манастири по Великден заради ограничените пътувания като превенция срещу COVID-19,  показва проверка на  "Монитор".