Мизерия, мръсотия и липса на подходящи условия за живот са причините, заради които отдел от „Закрила на детето“ са извели 3 деца от дома им в с. Балша. В отдела постъпва поименен сигнал, според който децата са отглеждани в лоши хигиенно-битови условия в бивш магазин за хранителни стоки.

Проверката на експертите е установила, че 3 деца и трима възрастни – майка, баба и дядо, обитават остъклено помещение, което е неподходящо и неподдържано място за живеене, това заявиха от институцията. Екатерина Иванова е майка на 3 деца – на 12, 18 и 19 години. 19-годишната й дъщеря Кети пък е майка на 3-месечно бебе и момче на 3 години и половина. Социалните са извели 12-годишното момиче, бебето и 3,5-годишното момче. Възрастната жена в семейството е едновременно майка на едно от децата и баба на останалите две.

През зимния сезон семейството се отоплява с печка с твърдо гориво, която е в непосредствена близост до едното легло, видя екип на „Монитор“. Има опасност да се подпалят, казаха от „Закрила на детето“.

Голямото дете често отсъствало от училище

за да гледа по-малките, установили още социалните в проверката си.

Според майката и бабата на изведените деца обаче това не отговаря на истината. 12-годишното момиче посещавало редовно училище, но понякога не успявали да му дадат пари за закуска. „Винаги му давахме храна от вкъщи“, коментира пред „Монитор“ бабата Екатерина Иванова, която е и майка на 12-годишното изведено момиче.

Иванова съобщи още, че в момента в с. Мрамор, където тя работи, събират подписи в нейна подкрепа. Жената уверява, че и тя, и мъжът й работят. Бащата на 3-месечното бебе също помага. Пред „Монитор“ той заяви, че ако е бил там, никога не би позволил да му вземат детето. Всички в семейството твърдят, че социалните са идвали веднъж – началото на месец септември и след това седмица по-късно, за да изведат децата.

В момента

децата са настанени в две приемни семейства

поради липса на едно, което да отглежда и трите, заяви Антоанета Донева от „Закрила на детето“.

Три пъти през годините социалните са работили със семейството, ползвани са социални услуги за повишаване родителския капацитет. Заключенията винаги са били, че трябва да се предприемат алтернативни мерки. Сега ще се направи четвърти опит за реинтеграция в семейна среда на децата. Молби за това са подадени само за две от тях, коментират от Агенция за закрила на детето.

Семейството често е сменяло своето местоживеене, като постоянната адресна регистрация е в Монтана. Фамилията категорично отказва да получава детски добавки. Било е подпомагано материално от неправителствена организация, коментират още от Агенцията.

„Те ни казват „имаме деца, отгледали сме, знаем как да се грижим за тях“, разказват от Агенцията. - Изпадат в изключителни крайности, като имаше опити за физическа саморазправа. Два пъти е викана полиция във връзка с това семейство“.

Според Екатерина Иванова тази реакция на социалните работници е

щяла да й „докара инфаркт“.

Признава, че е крещяла в отдел „Закрила на детето“. Казва също, че не е предупредена за извеждането на нейното 12-годишно момиче от семейството. Жената твърди, че момичето никога не се е делило и това е шок за него.

Съсед на семейството, живеещо в магазин, твърди, че е виждал децата да си играят навън, били весели и добри деца. 12-годишното момиче посещавало училище, а момчето често хапвало вафли, разказва съседът.

Катрин, майката на 3-месечното бебе и 3,5-годишното момче, заяви, че само веднъж са идвали от „Закрила на детето“. Втория път директно са взели децата й. Момичето признава, че има още едно раждане на дете, което е изоставила, защото тогава е била на 14 години.

И Екатерина, и дъщеря й Кети искат да си върнат децата на всяка цена. Жените са се свързали с неправителствена организация, която обещала да ги подкрепи.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Изследване: Българинът предпочита домашна ракия и да простира на балкона

Българинът остава близо до традицията и над две трети от пълнолетните българи са буквално на ръка разстояние от всичко, свързано със земя и природа.

Това показва сондаж на "Галъп интернешънъл", който иска да покаже щрихи от съвременния портрет на българина - трийсет години след началото на прозападните, пропазарни и продемократични промени в страната ни.

Намериха останки на строител от антична Августа Траяна

На скелет с поставен до него изработен от бронз пергел (ползван в античността от строители и дърводелци) се натъкна археологът от РИМ – Стара Загора Атанас Атанасов при спасителни разкопки в центъра на Града на липите.

БАБХ крие качеството на храните в школските трапезарии

Будките край школата пребориха столовете

БАБХ крие качеството на храните в школските трапезарии

Слабият интерес от страна на учениците във Варна става причина за закриване на столове, а липсата на помещения в Пловдив и Русе затруднява храненето на учениците и ги принуждава да ядат в стаите пакетирани храни. Това показа проверка на „Монитор“.