0

З а да се радвате на пълен кокошарник, на първо място трябва да избягвате няколко грешки, които много стопани правят при отглеждането на малки пиленца.

Една от тях е да изберете неподходяща постеля.

За да се радвате на пълен кокошарник, на първо място трябва да избягвате няколко грешки, които много стопани правят при отглеждането на малки пиленца.

Една от тях е да изберете неподходяща постеля.

На пазара има много видове постеля, между която фермерите могат да избират. Към този въпрос обаче не трябва да подхождате без нужното внимание.

Много хора правят грешката да отглеждат пилетата върху постлан вестник или накъсана хартия, понеже така е евтино. Тези материали обаче не абсорбират добре, в резултат на което помещението, където гледате птиците, ще замирише.

Вестниците не са подходящи и по друга причина. Те са хлъзгави и пилетата не могат да се задържат върху тях. Това ги кара да стоят в разкрачено положение, което може да ги направи недъгави.

Без аромати

Кедровите стърготини също не са добър избор. Кедровата дървесина е ароматна, а пилетата имат много крехка респираторна система. Ароматната постеля може да им докара проблеми с дишането. Макар да не е сигурно, че кедровите стърготини задължително ще им навредят, по-добре е те да бъдат избягвани.

Но как да изберем подходяща постеля?

Има няколко възможности, пише „Рурълспраут“.

Възможности

През първите няколко дни от живота на пилетата, трябва да използваме домакинска хартия за постеля. Тя абсорбира добре, лесно се почиства и сменя. И най-важното – пилетата не се опитват да я ядат. Когато те са само на няколко дни, те са склонни да слагат всичко в човките си. Затова не трябва да им давате възможност да ядат постелята, докато не разберат кое става за хапване, и кое не.

След тези първи няколко дни, вече можете да сложите борови стърготини, слама, трепетлика, коноп. От тях сламата е най-малко абсорбираща, но все пак върши работа, ако нямате нищо друго подръка.

Рано

Друга честа грешка, която стопаните правят при отглеждането на пилета е, да ги пуснат в кокошарника твърде рано.

За да направите тази стъпка, пилетата трябва да са вече добре оперени, а външните температури трябва да са над 18 градуса.

Ако ги изнесете навън твърде рано, последствията може да са катастрофални. Затова е много важно да ги гледате на топло в дома си, докато навън не стане достатъчно топло. Има няколко причини за това.

Дори през май все още не е отминала опасността от рязко понижаване на температурите. Пилетата имат нужда от защита от студа, докато не пораснат достатъчно, че да се грижат за себе си.

Освен това трябва да сте много внимателни, ако вкарвате малки пилета в съществуващо стадо. Не може просто да ги вкарате в кокошарника и да очаквате, че всичко ще мине мирно и тихо. Изчакайте, докато пилетата са достатъчно големи, за да могат сами да се отбраняват от другите кокошки. „Запознайте“ ги с останалите пернати много бавно и внимателно.



Пазете ги от хищници


Останалите пернати не са единствената причина, за да защитавате вашите пилета. Те са уязвими и спрямо хищниците, които могат да ги нападнат, ако са твърде малки. Някои от тях, като плъховете, са експерти в проникването в кокошарници.

Преди да ги вкарате в курника, уверете се, че той е подсигурен срещу хищници. Пилетата трябва да са достатъчно големи, за да не станат тяхна плячка.

Внимавайте с лампата, може да причини пожар


Друга голяма грешка е да не обезопасите лампата в кокошарника. Отоплителните лампи са добър и евтин избор за поддържане на достатъчно висока температури в курника. Те обаче могат да подпалят целия кокошарник, затова трябва да сте много внимателни, когато ги инсталирате. Затова използвайте лампа, чиято крушка не се опира никъде. Закрепете я поне по три начина, за да няма опасност да падне.