Извадиха статуетка - амулет на Атина Палада  край Раднево
3

Извадиха статуетка - амулет на Атина Палада край Раднево

Изработена от бронз статуетка на богинята Атина Палада е била намерена в хода на спасителни разкопки в местността Боялъка край миньорския град Раднево. Тя е първата по рода си, която постъпва във фондовете на археологическия музей „Марица изток“, съобщи директорът Пламен Караилиев.

Артефактът е датиран за времето между І-ІІ в. н.е., той е с височина 8 см и видимо е бил преизползван, като му е била добавена халкичка, което подсказвало, че е носен като амулет от притежателя.

В същата местността върху площ от около 40 дка са намерени

керамични фрагменти от римската, ранновизантийската, средновековната и късносредновековната епохи, както и фрагментирана строителна керамика от римската и късносредновековната епохи.По думите на Караилиев находките са от периферията на селище от ромската епоха.

Със средства , осигурени от „Мини Марица изток“ ЕАД тази година е работено на три обекта, в това число и в местността Дядо Атанасова могила край село Полски градец, където са разкрити останки от пет жилища на древните траки от VІІІ-VІ в. пр. Хр. Предполага се , че това е единственото тракийско село в този район.

С 16 390 лв от бюджета на министерството на културата е продължило проучването на средновековен некропол между село Знаменосец и Раднево, където са били проучени в рамките на около месец 90 погребения. От 2013 година, когато започват разкопките на този обект са установени 326 гроба, очаква се броят им да се удвои.

Установени били случаи на своеобразни „семейни“ гробове, в които останките от скелетите са подреждани на слоеве. Намерени са останки от ковчези, за чиято направа са били използвани гвоздеи, което е сравнително рядка практика за онази епоха. Предполага се, че в района е съществувала значима за епохата агломерация, чийто начало е от епохата на неолита.

Първите спасителни археологически разкопки  на територията на енергийния комплекс „Марица – изток“ датират от далечната 1960-а година, от когато са и първите минни дейности.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.