Извадиха от забрава безценно наследство
6

Извадиха от забрава безценно наследство

Безценно  наследство, включително 1224 тома от библиотеката на Веселин Ханчев ще могат да видят съвсем скоро старозагорци и гостите на града в новата къща  на  създадения през далечната 1961 година по решение на тогавашния ГОНС музей „Дом Литературна Стара Загора“.

Над 5 000 експоната: ръкописи, писма, архивни документи, лични вещи /пишещите машини на поетите  Иван Хаджихристов и Иван Мирчев/над 100 картини и оригиналната посмъртна маска на Кирил Христов , направена от проф. Андрей Николов са прекарали близо 3 десетилетия натъпкани в кашони след като реституцията изпрати уникалната сбирка между стените на маломерен апартамент и няколко прашни склада.

Новата експозиция , дело на братята – художници Михаил Косев и Димо Генов разгърната на второто ниво в новата сграда:бивш сутерен на останалия недовършен Партиен дом,  където общинската хазна инвестира над 700 000 лв , за да бъдат превърнати 640 кв м в нов духовен център за Града на липите.

В момента върви дигитализацията на архивите, за да станат те достъпни за всеки който прояви интерес към тях, акцент на експозицията са фондовете за 18 от най-значимите не само за Стара Загора , а и за България творци като Кирил Христов, Гео Милев, даскал Петър Иванов, Веселин Ханчев…Подредени са платна на майстори като Димитър Гюдженов и Васил Димов, Петър Морозов, Борис Денев , Александър Божинов, Илия Петров, Борис Митов и Елисавета Консулова-Вазова.

Някои от картините са създадени по съвсем конкретни поводи, а легендата шепне, че шарж на Теню Пиндарев , изобразяващ поета Иван Мирчев е бил дорисуван от ...лирика.В бронираните витрини са и ръкописите на

фантастични романи в българската  литература - „О‘Корс“ и Теут се бунтува“ на старозагореца Георги Илиев, коментира пазителят на съкровищницата и неин неуморен изследовател от началата на 90-те години на миналия ХХ век Иван Матев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.