Извадиха от Дунав колона с  голяма архитектурна стойност
5

Извадиха от Дунав колона с голяма архитектурна стойност

Монтирана е била в началото на Конския плаж в Русе

От Дунав край Русе бе извадена декоративна колона с голяма архитектурна стойност, която преди 100 години е била монтирана в началото на несъществуващия вече Конски плаж. Тя е престояла във водата дълго време, след като е била захвърлена най-безотговорно при едно от преустройствата на кея.

Изваждането стана с лични средства на родолюбивия русенец Иван Иванов, чиято фондация възстановява една от най-красивите в миналато сгради в крайдунавския град – доходното здание на Сабетай Бениеш, на ъгъла на улиците „Николаевска“ и „Рила“.

„Заговори се за изваждането на колоната преди над 15 години, но никой не се наемаше да предприеме действия. Тя тежи към 600 кг и се беше търкулната на 20-25 метра навътре в реката. Вчера видях, че водата се е оттеглила и разбрах, че сега е моментът да се действа“, обясни пред „Монитор“ Иван Иванов. Той е взел разрешение от местната управа да се влезе с автокран в крайречната зона. Колоната е прихваната, извадена от водата и оставена на мястото, където е била преди 100 години. „Общината вече ще реши дали ще остане там или трябва да се премести на друго място на кея. Важното е, че показахме как трябва да се действа, ако милеем за нашето архитектурното богатство“, допълни Иванов.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.