Изтича срокът за заявления за гласуване на карантинираните

Изтича срокът за заявления за гласуване на карантинираните

До 17,30 часа днес хората, поставени под карантина, могат да подадат заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия на вота на 4 април.

Подвижни секции за карантинирани, кметовете ще назначат при най-малко 10 подадени заявления. Заявления се подават до кметовете на общини, райони, кметства или кметски наместници. Това може да стане с упълномощено лице, по пощата, по факс или чрез електронната платформа на администрацията, ако има такава.

За да гласуваме с подвижна урна трябва да имаме постоянен или настоящ адрес в дадената община или район. Причината е фактът, че изборните списъци се съставят на базата именно на постоянния ни адрес. Може да поискаме подвижна урна, ако сме карантинирани, и по настоящ адрес. За целта обаче даденият избирател преди това е трябвало да подаде друго заявление за гласуване по настоящ адрес, срокът за което обаче изтече на 20 март.

Така например, ако даден гражданин е с адрес например във Варна, но живее в София, за да гласува в столицата е трябвало да подаде заявление до общината до 20 март. Ако междувременно се е разболял, бил е карантиниран на настоящия си адрес, но е пропуснал да подаде това заявления, сега няма да може да гласува и с подвижна урна.

Същото се отнася ако адресът, на който избиратели пребивават под карантина, не е нито постоянният, нито настоящият, а трети.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.