0

Д о 17,30 часа днес хората, поставени под карантина, могат да подадат заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия на вота на 4 април.

До 17,30 часа днес хората, поставени под карантина, могат да подадат заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия на вота на 4 април.

Подвижни секции за карантинирани, кметовете ще назначат при най-малко 10 подадени заявления. Заявления се подават до кметовете на общини, райони, кметства или кметски наместници. Това може да стане с упълномощено лице, по пощата, по факс или чрез електронната платформа на администрацията, ако има такава.

За да гласуваме с подвижна урна трябва да имаме постоянен или настоящ адрес в дадената община или район. Причината е фактът, че изборните списъци се съставят на базата именно на постоянния ни адрес. Може да поискаме подвижна урна, ако сме карантинирани, и по настоящ адрес. За целта обаче даденият избирател преди това е трябвало да подаде друго заявление за гласуване по настоящ адрес, срокът за което обаче изтече на 20 март.

Така например, ако даден гражданин е с адрес например във Варна, но живее в София, за да гласува в столицата е трябвало да подаде заявление до общината до 20 март. Ако междувременно се е разболял, бил е карантиниран на настоящия си адрес, но е пропуснал да подаде това заявления, сега няма да може да гласува и с подвижна урна.

Същото се отнася ако адресът, на който избиратели пребивават под карантина, не е нито постоянният, нито настоящият, а трети.