Изтича срокът за отстъпка при данъците за едноличните търговци

Изтича срокът за отстъпка при данъците за едноличните търговци

Срокът за ползване на отстъпка при данъците за еднолични търговци изтича. 1 юни е последният ден, в който тези лица ще могат да използват до 5% отстъпка от данъка за довнасяне при подаване на годишната си данъчна декларация. Облекчението важи и за земеделските производители.

Тази година редица данъчни срокове се изместиха с няколко месеца заради разпространението на коронавируса. Така едноличните търговци и земеделците получиха повече време за ползване на остъпка и за деклариране на данъците. Срокът за подаване на декларация за тези лица е 30 юни. Към края на май подадените декларации са 56 000.

От приходната агенция припомнят, че до края на юни тези лица трябва да декларират и внесат окончателните социални и здравни осигурителни вноски. Заедно с годишната си данъчна декларация, те подават и декларация образец  № 6 с общия размер на дължимите за предходната година осигурителни вноски.

30 юни е и последният ден за деклариране и плащане на корпоративен данък, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, данък върху приходите от помощни и спомагателни дейности по смисъла на Закона за хазарта, както и на данък върху дейността от опериране на кораби.

Подаването на данъчните и осигурителни декларации и документи от фирмите и едноличните търговци, както и плащането към бюджета се извършват по електронен път чрез портала за е-услуги https://inetdec.nra.bg/, с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или електронен подпис.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.