Изтича срокът за обявяването на по-евтините чадъри по плажовете

Изтича срокът за обявяването на по-евтините чадъри по плажовете

Изтича срокът, в който концесионерите на плажовете трябва да обявят с колко ще намалят цените на чадърите, пише в съобщение на министерството на туризма, цитирано от „Фокус“.

Във връзка с приемане на Закон за изменение и допълнение на Закона за здравето, (обн., ДВ, бр. 44/2020 г.), съгласно § 23, ал. 1 от Преходните и заключителни разпоредби на същия, концесионерите и наемателите на морски плажове следва да предоставят на посетителите през летен сезон 2020 г. плажните принадлежности по смисъла на § 1, т. 6, предложения първо и второ от допълнителните разпоредби на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие – чадъри и шезлонги, на цени, намалени с не по-малко от 50% от цените по съответния договор за наем или концесия, или, в случаите, когато в съответния договор няма максимално определени цени, от максималните цени за сезон 2019 г.

С оглед въвеждане на изискването за намаляване на цените на чадърите и шезлонгите с не по- малко от 50%, е предоставена и възможност за


пропорционално намаляване на концесионното възнаграждение и наемната цена


за 2020 г.

Във връзка с гореизложеното, предвид наближаването на летния сезон и съгласно § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗЗ всеки концесионер и наемател на морски плаж следва да уведоми по надлежен ред министъра на туризма за намалението на цените на плажните принадлежности в срок до 25 май 2020 г. Съобразно изпълнението на това задължение, министърът на туризма в срок до 30 май 2020 г. ще уведоми концесионерите и наемателите за съответното намаление на размера на дължимото концесионно възнаграждение или на наемната цена за 2020 г., което да съответства на намалението на цените на плажните принадлежности.

В уведомлението за намалението на цените на чадърите и шезлонгите, всеки концесионер и наемател следва ясно да посочи


процентното намаление, което трябва да е не по-малко от 50%


и предложената единична цена на плажните принадлежности (чадър и шезлонг) за 2020 година.

Концесионери и наематели, които са отправили предложение за намаление на цените на плажните принадлежности преди влизане в сила на § 23 от ПЗР на ЗИД на ЗЗ и същото отговаря на изискванията на посочената разпоредба, в случай, че го поддържат, могат да не изпращат ново уведомление до министъра на туризма.

Важно е да се има предвид, че при неизпълнение на указаното в § 23 от ПЗР на ЗИД на ЗЗ, ще Ви бъде наложена санкция съгласно ал. 7 от същия.

Концесионерите може да заплатят концесионните си възнаграждения за 2020 г. в срок до 30 ноември 2020 г. Концесионни възнаграждения и наемни цени за 2020 г., които вече са заплатени в пълен размер, също подлежат на намаляване, като размерът на намалението ще бъде прихванат от концесионното възнаграждение или наемната цена за 2021 г.

Ползването на чадър и/или шезлонг не може да се обвързва със задължително ползване на други услуги на обекта на концесия/наем.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.