Изтеглихме 8284 кредита над 100 бона за година

По двама нови милионери с влогове в банките на ден

Изтеглихме 8284 кредита над 100 бона за година

90 на сто от големите заеми са в лева

Евтиният заемен ресурс дава доста възможности – за покупка на жилище, за инвестиции, ремонти или друго големи планове, като например подмяната на старата ни кола. Заради това само за година, между 1 юли 2020 г. и 30 юни 2021 г., големите кредити за над 100 000 лева, изтеглени от търговските банки от страна на българските домакинства, са се увеличили с 8 284.

В края на юни те вече са 47 766, като 105 от тях са за суми за над 1 млн. лева, а 592 – между 500 хил. лева и 1 млн. лева.

Най-много са заемите за суми от 100 до 250 хил. лева (42 326), както и тези за между 250 и 500 хил. лева (4 743 на брой).
Общо 91.8% от големите заеми на домакинствата са в български лева. Кредитите в евро са 7.8%, докато тези в други валути – едва 0.4 на сто.

Средната сума, която големите кредитополучатели дължат на търговските банки, възлиза на 173 100 лева спрямо 173 500 лева преди 12 месеца.

От своя страна,

кредитните милионери имат дълг от средно 1.79 млн. лева

към банките у нас, показва справка на Profit.bg .

Междувременно БНБ е регистрирала рекорд по богати спестовници е регистрирала БНБ за три месеца - от април до юли, показват данните на централната банка.

Според тях за този период влоговете на домакинствата с над 1 млн. лв. в тях са се увеличили с 208, което прави средно по 2,3 нови милионери на ден. В статистиката за домакинствата обаче са включени и парите в банки и на неправителствени организации, фондации, политически партии и други, поради което увеличението на влоговете с големи суми може да се дължи отчасти и на тях.

Сметките с над 1 млн. лв. са станали 1150, а

общата им сума надхвърля 3 млрд. лева.

Значително увеличение за второто тримесечие има и на спестените между 500 000 и 1 млн. лв. в една сметка - бройката им се е вдигнала с 240.

Статистиката на БНБ показва, че в средата на годината спестовността сред богатите отново се е завърнала, защото през първото тримесечие на депозитите с над 1 млн. лв. в тях бяха намалели с 26. Въпреки това в края на март сумата в тях е била 3,17 млрд., което е близо 100 млн. повече от сегашната им стойност.

От данните на БНБ става ясно още, че като се изключат малките депозити с до 2500 лв. в тях, при всички останали има увеличение както на бройката, така и на сумите. Най-голям е ръстът при влоговете от 10 000 до 20 000 лв., които са с близо 59 000 повече.

"Пазарът е много интересен заради големия ръст на депозитите през последните месеци. Заради коронавируса хората се настроиха отново в посока спестяване. Банките се напълниха с пари, ликвидността е много голяма.

Търсенето на кредити е голямо, но не чак толкова, колкото ръста на депозитите.

Това повишение на лихвите в потребителските кредити не трябва да ни притеснява, тъй като това е просто спиране на летните промоции", коментира председателят на Асоциацията на кредитните консултанти у нас Тихомир Тошев.
По думите му изтичането на промоционалните оферти води до връщането на старите оферти и лек ръст на лихвите по потребителските кредити. И добави, че при ипотеките се вижда, че те не растат.
"Октомври и ноември месец банките пускат най-добрите промоции. В края на годината ще видим спад на лихвите, - най-вероятно и при потребителските, и при ипотечните. Той ще бъде малък, защото лихвите стигнаха дъното в България", каза още кредитният консултант.
Тошев подчерта, че в края на годината винаги имаме най-силно търсене на кредити, както и че пазарът се променя заради високата ликвидност.

"Банките имат над 65 млрд. събрани и раздадени около 26 млрд. лева.

Лихвите са достигнали дъно, тъй като са много близки до европейските

обясни още кредитният консултант.
Относно това, че много хора теглят ипотечен кредит, той уточни, че главната причина е, че искат да се сдобият с имот.

"Тази година ще е рекордна по отношение на търсенето на ипотечен кредит от съществуването на ипотечния пазар в България. Много хора го правят заради това, че искат да се сдобият с имот.  Лихвите, които са в момента, са двигател на пазара на недвижими имоти. Ще имаме най-силната година. Засега от началото на годината виждаме само рекорди по отпускане на ипотечни кредити в България", каза още Тошев пред Bulgaria ON AIR.
Кредитният консултант обясни, че все още водещата причина за покупка на жилище в България е за живеене в него. И добави, че около 70% от покупките са с такава цел, а около 20% от сделките са с цел инвестиция.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.