Изслушаха членовете на ЦИК. Какви са приоритетите на новата комисия? (ВИДЕО)
3

Изслушаха членовете на ЦИК. Какви са приоритетите на новата комисия? (ВИДЕО)

  • Нейкова защити машинния вот, Солакова се обяви за оптимизиране на администрацията на ЦИК
  • Томов иска достъп на НПО-та при одита на устройствата и повече от едно в секция
  • Всички се съгласиха: Машинното гласуване е основното предизвикателство
  • Членове поискаха социолозите да не дават данни на медиите преди края на изборния ден
  • Радев: Избори на 4 юли не са възможни, но не може да се отлага и след 11-ти

След като партиите се разбраха кой ще оглави ЦИК и кой влиза в ръководството на комисията, следващата стъпка от правилата бе изслушването на всички 15 кандидати за членове при президента Румен Радев.

В новия състав на ЦИК ГЕРБ- СДС имат 4 души, ИТН и БСП са с 3-ма, ДПС и ДБ съответно с 2-ма, а ИМВ само с един.

В началото Радев поясни, че ЦИК е стожерът на демокрацоята, който трябва да гарантира честността на вота и е важно доверието на гражданите в комисията. Важен елемент от това доверие бил публичността и тя започва с тяхното изслушване. Радев напомни, че датата за вота и тази за разпускане на НС е да позволи ЦИК да разгърне една нормална хронограма. Изтъкна призивите да разпусне НС още днес, което означавало вот на 4 юли. Според него ЦИК няма как да работи по вота преди да е издаден указ за назначаването на самата ЦИК. Отново напомни, че указът за това ще бъде обнародван следващата седмица - на 11 май. В същия ден ще издаде и другите два указа - за разпускането на НС и за назначаването на служебното правителство. Поясни, че иска да чуе конкретни изказвания как да организират работата на комисията, че да реализират по-най-добрия начин новите положения в ИК.

Емилия Друмева от правният екип на Радев на свой ред поясни, че всички документи на кандидатите са били проверени и няма пречки да бъдат изслушани. Всеки един от кандидатите ще има право на по 10 минути изложение, като е възможно и въпроси към тях. Ще бъда изслушано първо ръководството на ЦИК, а останалите по азбучен ред.

Първа бе Камелия Нейкова, която бе издигната за шеф от ИТН. Тя благодари на ИТН и изтъкна, че с голяма част от колегите са работили и преди. Похвали Севинч Солакова за избора й за секретар на ЦИК. По думите й ЦИК трябва да започне с летящ старт, което означава, че още в първите дни трябва да приемат решения за вота. "Предстои ни усилена работа", каза тя. Нейкова се затъпи за машинния вот, който не позволявал недействителни гласове. Според новия ИК пък разпечатката от машината пък щяла да има стойността на протокол, което щяло да облекчи работата на секциите. "Никога не съм одобрявала, че по цели нощи хората да стоят и да не си попълват протоколите", каза тя и напомни за грешните в хартиените протоколи. Засегна и темата в последния момента да се сменят членове на СИК. Затова призова партиите да заложат на хора с дълъг опит. По думите й е важна логистиката за машините в чужбина, като напомни, че е паднало ограничението за 35 секции в страни извън ЕС. Това на практика означава, че зад граница ще има повече секции. Относно заснемането на броенето и попълването на протоколите, поясни, че в условията на машинен вот, това броене няма да се получи. Такова ще има само в малките секции, където няма да има машини или при непредвидени обстоятелства. "ЦИК ще прилага ИК такъв какъвто е", обеща Нейкова. Ще разпределят работата в ЦИК тематично или пък ще продължи старата практика за работни групи в ЦИК.

Радев пък посочи, че всички партии приели с облекчение, че Севинч Солакова ще е секретар на ЦИК от квотата на ДПС. Добави,че ще задават въпроси от граждани, които са постъпили в администрацията на президента - сред тях практиката при заседанията да се изключват микрофоните, искане дневният ред да се публикува поне 12 часа по-рано, както и за щатните бройки в ЦИК и раздаваните парични бонуси към комисията.

Солакова на свой ред заяви, че трябва в ЦИК да има обща воля. Определи като предизвикателство, че трябва да организират вот с нови промени в ИК. Но по думите й, ако имат обща воля в ЦИК, нямало как да не се справят. Според нея ЦИК трябва да възстанови доверието в целия изборен процес. Това предполагало и доверие в резултатите. "ЦИК трябва да има като основа на своята работа спазването на ИК и законите на страната, каза тя. По думите й ЦИК трябвало да работи за своето институционализиране, както и за професионална администрация, която да ги подпомага. Затова било нужно тя да бъде оптимизирана и щатните бройки оптимизирани. В момента администрацията на ЦИК била 25 души, а вършела работа за 50 и повече. Не са били назначени повече не поради липсата на желание на ЦИК, а заради липсата на материална база. Напомни, че последните месеци се говорило за нуждата ЦИК да се премести и да има своя сграда, че да се осигурят работни места. Поясни, че секретарят няма самостоятелна компетентност, а ЦИК е колективен орган и всички решения се вземат с 2/3 мнозинство. Относно дневния ред на ЦИК , тя поясни, че заседанията се свикват от шефът на комисията. Невъзможно е дневният ред да бъде публикува 12 часа преди заседания, защото те всеки ден има заседания. Това би могло да стане когато сме извън период на вот. Отделно дневният ред се променя в рамките на заседанията. За цялата работа в ЦИК и времето за организация има изплатени допълнителни възнаграждения, но това е въз основана правила в самата комисия.

Трети по ред бе Димитър Димитров, номиниран от ГЕРБ. Бе питан за изказването му, че решението гласуването да е само с машини е скандално. Димитров оправда скептичното му отношение  към машините е заради компетенциите му и опитите политически въпроси да се решават именно чрез вот с машини. По думите му проблемът в изборното законодателство е как ЦИК реагира по време на кампанията. Има идеи как използването на машини да е достатъчно сигурно. Единствено разминаваме при протоколите от машините и хартията е било в секция в Благоевград, всички останалите били технологични и се отнасяли с преференциите. Поясни, че логистиката на машините е най-тежкият проблем. Предстояли и частични избори в Благоевград, които ще бъдат на 27 юни. Накрая изтъкна, че е гражданска вота при ГЕРБ-СДС.

Радев пък попита как ЦИК ще минимизират рисковете от машинното гласуване. Добави, че ползите са по-големи, особено в България, където имало купен и корпоративен вот и грешки в протоколите. Поясни, че недействителните бюлетини са около 5 %, а сега заради машините те рязко се свили. По думите му машините решавали проблема и с корпоративния вот.

Емил Войнов, който е от квотата на БСП, поясни, че през последните 2 години работил с желани и стремеж да подобри изборния процес. Относно оценката за работата на ЦИК, тя не можело да бъде еднозначна. Провела успешни три национални избори, а за два от тях имало машинно гласуване. Отделно от това последните били в пандемична обстановка. ЦИК се справи не лошо, каза той относно организацията на вота. Но в определени периоди ЦИК буксувала. Поясни, че новата ЦИК щяла да има само 60 дни за работа преди вота, докато предишната имала 66.  отделно ЦИК трябва да завърши процедурата със Сиела Норма, са приеме работата и плати за машините. Отделно трябвало нова поръчка за около 300 машини за секциите извън страната. По думите му поне в 250 секции зад граница да бъдат доставени машини, които трябва да са придружени от охрана и техници,които да ги инсталират и тестват. Въпреки това изрази надежда, че те ще се справят и ще организират честни избори. Дългосрочната задача пред ЦИК била всекидневно да градят доверието в комисията.

Радев призова ЦИК бързо да направи план - сметка колко машини ще са нужни, че парите да се осигурят и то при липса на актуализация на бюджета. Надява се и за добра съвместна работа с външно министерство. Радев пък попита Цветозар Томов за сертифицирането на машините и възможността дали представители на партиите и НПО-та да могат да участват в този процес.

Томов, който е номинира от ДБ, поясни, че той искат старото решение на ЦИК да бъде отменено и да се въведе широк достъп на НПО-та до сертифицирането. Поясни, че гражданите трябва да придобият опит за вот с машина, което било по-просто от попълване на една хартиена бюлетина. По думите му можело да се преодолее проблемът с отказа на гражданите да гласуват с машина. Именно затова би била нужна нова информационна кампания. Трябвало чрез тест да установят капацитета на една машина - колко избиратели могат да гласуват с нея в рамките на един ден. Нямали точни данни за това, но цитира такива от САЩ, където едно устройство можело да се полза от 250 човека. Това обаче на практика означавало, че у нас една машина няма как да обслужва една секция и даде да се разбере, че ще трябват повече, особено в по-големите. 

Нейкова пък поясни, че с  последните промени в ИК въпросът с наблюдаването на сертифицирането на машините вече е решен.

Росица Матева пък добави, че не била навреме осъвременявана информацията на сайта на ЦИК. Тя ще настоява стенограмите от заседанията на ЦИК да се публикуват своевременно на сайта на комисията, както и установяването на съответствията на машините за гласуване да е публично. По думите й именно машинното гласуване е голямото предизвикателство. Методика за одита бил публикувана на сайтовете на ДАЕУ, както и на Българския институт по стандартизация. От обществения съвет присъствали на одита.  Поиска повече машини да се ползват за информационната кампания и демонстрация, като с едно устройство се гласува за по-малко от 3 минути. Призова медиите да спазват закона и да не пускат данни от проучвания в деня на вота. Ще настоява социологическите агенции,които се регистрирани за екзитпол, да подпишат джентълменско споразумение, че няма да публикуват такива данни и няма въобще да ги дават на медиите. Според нея те влияят на активността.

Според Красимир Ципов пък машинното гласуване ще доведе до намаляване на избирателната активност, защото гражданите няма да го припознаят като способ на вот. Поясни, че в ЦИК ще трябва да положат усилия как бързо  и лесно гражданите да гласуват. Напомни, че в САЩ правото за вот с машина е по избор. Наистина трябвало да се направи изчисления и експеримент колко избиратели могат да гласуват с машина. По думите му дори лош, законът трябва да бъде изпълняван. "Още древните римляни са казали - лош закон, но закон, и той трябва да бъде изпълняван", каза той. Не вижда лошо ЦИК в доклад да посочи какви са били изборните престъпления и даде становище има ли нужда от промяна и така да се облекчи разследването на такива престъпления.

Радев пък заяви, че трябва да си зададем въпроса защо стигнехме до тук, че да се въведе 100 % гласуване. По думите му в САЩ нямало клипове на кмет, в това число и такъв от ГЕРБ, как членовете на СИК да произвеждат недействителни бюлетини.

Ципов на свой ред заяви, че последните години сме станали свидели на разследвания за изборни престъпления, но въпросите към резултатите за присъдите е към съда. Поясни, че никога представител от политическия кабинет в МВР  не е взимал отношения как да се извършват разследванията.

А президентът призова ЦИК да бъде по-смела относно санкционирането за нарушения на закона, в това число и от партии. "Компромиси от нарушители да не се допускат", призова държавният глава.

Последваха изслушванията на Елка Стоянова от ИТН  и на Силвия Стойчева от БСП.

Стойчева призова партиите да не излъчват своите представители в СИК в последния момент, за да имат възможност те да се запознаят и с правилата на Изборния кодекс, и с процеса на работа. Стоянова на свой ред поясни, че може би трябва да се промени схемата за назначаването на СИК и то да става по-близко до датата на вота. Иначе самите партии представяли кухи списъци от имена.

Ерхан Чаушев от квотата на ДПС пък поясни, че ЦИК всеки път трябва да действа при различни изборни правила. Той прогнозира проблеми при логистиката за машините, липсата на складове, намирането на шофьори и техници. Именно затова още от сега трябвало да започне координацията с всички държавни и местни органи. Поясни, че ще се справят и с видеозаснемането в секциите, като първо се види какъв е ресурсите, къде ще са секциите, ако е нужно обществена поръчка за камери, както и приемането на правила как ще тече потока от информация от СИК до РИК и ЦИК.

Това на проф.Любомир Гаврилов пък бе онлайн, защото в момента той е в чужбина - в Тулуза, Франция, където е университетски преподавател. Настоя първото решение на новата ЦИК да е за разкриване на автоматични секции в чужбина. Ангажира се да представи списък на такива, както и в секциите, където е са гласували над 300 избиратели и би трябвало да има машини. Посланиците пък трябвало да искат разрешение за провеждането на вота, а гражданите в чужбина да се обърнат към местните власти за помощ - отпускане на помещения. За него изборите в чужбина са приоритет.

Радев поясни, че целта е изборите да станат още по-достъпни. Вотът в чужбина пък било приобщаване на нашите сънародници към бъдещето на България.

Йорданка Ганчева от ГЕРБ пък заяви, че изборите в чужбина трудно се организират. Разясни, че всички обединения на  заявленията за вота, подадени от чужбина, били след искания от самите българи зад граница. А относно обединенията в UK, тя разясни, че това е било заради доскорошното изискване за 35 секции за страните извън ЕС и се съобразили в ЦИК с мотивираното предложение на посланика ни в Лондон. При всички решения са се доверявали на ръководителите на дипломатическите ни мисии и местните общности. Тя отхвърли критиките, че ЦИК е скрила или разпределила заявления, за да няма възможност за гласуване. Според закона съставите на СИК зад граница се попълват след предложения от партиите. Представите на БГ общностите могат да станат членове едва ако има вакантни места в секциите. Изрази резерви към машинното гласуване, в това число и в чужбина. Поясни, че държавата има около 100 ДКП-та.

Георги Баханов от ГЕРБ пък отрече критиките за пропуски в работата на ЦИК при последния вот, като поясни, че се справили отлично. Поясни, че с една машина могат да гласуват до 270 избиратели. Имало секции с над 700 избиратели и има теоретична възможност всички да дойдат и да пуснат вот. Предупреди, че това би създало заплаха от опашки пред секциите и невъзможност от гласуване.

Радев заяви, че акредитирал посланиците на Финландия и Португалия, където в пандемия гласували по една седмица, а урните ги пазят през това време в общината.

Радев поясни, че са дошли данните от проверката за принадлежност към ДС. За 13 нямало данни, а други двама не са били подлагани въобще на така, защото са по-млади. В тази връзка Радев поясни, че всички 15 кандидати отговарят на изискванията. Поясни, че хубав или лош, този закон е стъпка към прозрачни избори. По думите ги очакват много предизвикателства - план-сметка, машини, логистика, обучения, разяснителна кампания и други. "Няма да е лесно. Чухме вчера заявки, че ще атакуват новия председател на ЦИК, без още да се знае кой е той. Атаки ще има от всякаквки партии. "Важно е те да не се принасят при вас", каза Радев.

Поясни, че не той определя датата на вота, а от няколко партии - действията на партиите в НС с невъзможност да съставят правителство, сроковете в Конституцията, както и тези в ИК. По думите му 4 юли е абсолютно невъзможна дата и поясни, че ЦИК не би се справила. Не можело да се отлага и след 11 юли, защото има виждания, че тази политическа конфигурация в НС да стои, не можело да стои и правителството в оставка. Избори през юли, август и септември не били правени, с изключение на едни - 5 юли 2005 година. Помоли ги да започнат работата и координацията си още от сега.

В заключение Камелия Нейкова коментира, че е оптимист и ще се справят с трудностите. Надява се да работят толерантно помежду си и с ефективен диалог с институциите, както и с прозрачност на действията и мащабна разяснителна кампания, масово участие на членове на ЦИК по медиите. Надява се партиите да не превърнат ЦИК в заложник на своите спорове. 

Какво коментира Нейкова след изслушването - вижте ТУК.

Ето кои са всички кандидати:

ГЕРБ - Димитър Димитров, Красимир Ципов, Георги Баханов и Йорданка Ганчева

ИТН - Камелия Нейкова, Елка Стоянова и проф. Любомир Гаврилов

БСП - Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева

ДПС - Севинч Солакова и Ерхан Чаушев

ДБ - Цветозар Томов и Любомир Георгиев

ИМВ - Росица Матева

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.