1000 жители на Стара Загора ще бъдат изследвани безплатно за прекаран хепатит С. Прегледите ще се извършат в рамките на международен проект SPHERE-C, който се осъществява от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC), от института „Роберт Кох“, обществен институт по здравеопазване в Германия, в партньорството на РЗИ - Стара Загора и общинската администрация.

Проучването ще се проведе в периода от 5 септември до 16 ноември , подготвени са специални писма – покани до 1998 мъже и жени на възраст от 17 до 75 годишна възраст, всяка седмица те ще бъдат разпращани до 400 души.На всеки при който бъде установено заболяването ще бъдат дадени насоки за последващо лечение.

 „Всяка година от хепатит С в света умират около 400 000 души, инфекцията може да бъде лекувана, но достъпът до лечение е слаб, затова Световната здравна организация разработи Глобална стратегия с цел елиминиране на вируса до 2030 година“, съобщи д-р Рут Цимерман, Институт „Роберт Кох”, Берлин, Германия, който е и  главен ръководител на проекта.  По думите й за страните от Европейския съюз липсват данни, затова е започнало пилотното проучване. То се провежда в градове в Исландия, Италия, Финландия и България.

Според д-р Тонка Върлева, директор на Дирекция „Промоция и профилактика на болестите и зависимостите” в МЗ и консултант  по проекта, Стара Загора е избрана, защото тук има добра връзка между РЗИ и общинската администрация,добре работи вирусологичната лаборатория  и по този начин ще се разбере реалното разпространение на хепатит С. Министерството на здравеопазването ще сформира екип, който да разработи програма за хепатитни болести за следващите пет години.

Екипите на РЗИ ще работят всеки ден с удължено работно време от 8.30 до 19 часа и в събота от 8.30 до 13.30 часа. Всяка седмица на сайта на Инспекцията ще се съобщава в кой квартал са. Всеки може да заяви дали ще отиде за изследване в РЗИ или в квартала.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Яснота се очаква до 6 месеца, Комисията категорична, че надницата трябва да е справедлива

ЕК за единната надница: Преговорите започнаха, но са още на ранен етап

Яснота се очаква до 6 месеца, Комисията категорична, че надницата трябва да е справедлива

Преговорите за минималната европейската заплата все още на първоначален етап, като Европейската комисия ще направи своето предложение чак, след като приключат консултациите със социалните партньори и бъдат изслушани различните мнения по въпроса.

Скандал разтресе операта в Стара Загора

Близо 2/3 от децата , които участват в уникалната детско-юношеска студия „Маргаритки“ при държавната опера в Стара Загора са я напуснали от началото на годината след тежки и нелицеприятни разговори относно финансирането й с директора на културния институт Огнян Драганов.

Пастир, мъстил с огън, застава пред Темида

32-годишен мъж от сливенското село  Гавраилово ще застане пред Темида по обвинение в умишлен палеж на стопански имот, собственост на фермер от село Червенаково.