Изследваха слуха на над 600 новородени

Изследваха слуха на над 600 новородени

639 бебета, които са  родени в МБАЛ-Пазарджик през 2019 г., са преминали неонатален слухов скрининг. Само при две от новородените  са открити отклонения от нормата. Това показват данните на Здравно-консултативния център за майчино и детско здраве.

Той  функционира вече пет години и е разкрит във  връзка с изпълнението на „Националната програма за подобряване на майчиното и детското здраве 2014–2020 г.”  на  Министерството на здравеопазването. Центърът обхваща деца под 18 години, родилки на недоносени бебета и бременни с патологична бременност.

Една от неговите дейности касае неонаталния слухов скрининг. Това е специално изследване, което се прави  в помощ на родителите,  за да са наясно дали детето им има някакви проблеми със слуха и необходимо ли е да се предприемат конкретни мерки.

През 2019 година през  Здравно-консултативния център са преминали 311 потребители. 115 от тях са деца с хронични заболявания и увреждания. Направени  са и 121 психологични консултации, както и 84 консултации от социален работник. Издадени са 319 карти за медицински консултации.

През изминалата година са извършени и 38 домашни посещения. Работата на Здравно-консултативния център  за майчино и детско здраве  по националната програма продължава  и през 2020 година.

Центърът за майчино и детско здраве се намира в непосредствена близост до административната сграда на „МБАЛ-Пазарджик” АД (входа на ТЕЛК) и работи всеки делничен ден от 7.30 до 16.00 ч.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.