0

К метът на Варна Иван Портних връчи на д-р Доменик Гьорлиц – ръководител на експедицията с тръстиков кораб „Абора IV“ подкрепително писмо, с което общината се ангажира в организацията и осъществяването на четвъртото по ред научно-изследователско плаване.

Кметът на Варна Иван Портних връчи на д-р Доменик Гьорлиц – ръководител на експедицията с тръстиков кораб „Абора IV“ подкрепително писмо, с което общината се ангажира в организацията и осъществяването на четвъртото по ред научно-изследователско плаване.

„Преди дни получих официално писмо от Роланд Метлинг, кмет на Рощок – град, с който Варна е побратимен, с молба да окажем съдействие на изследователския екип, ангажиран с експедицията. Разбрах, че Рощок вече е подкрепил две предходни експедиции  и ще има активна роля в предстоящата в Черно море, която ще се проведе с участието на Регионалния исторически музей – Варна и Музея за култура и история на Рощок.

В тази връзка искам да заявя, че Община Варна също ще подкрепи „Абора IV“, която има за цел да изследва морските контакти между цивилизациите от Източното Средиземноморие и Черноморския басейн през праисторическата епоха“, заяви кметът Портних на пресконференция в Регионалния исторически музей.

Той допълни, че  очаква експедицията не само да популяризира богатото културно-историческо наследство на Варна и региона, но и да надгради приятелските контакти и сътрудничество със страните от региона. Освен подкрепителното писмо, д-р Доменик Гьорлиц получи от варненския кмет и реплика на  съкровището от Варненския халколитен некропол. 

В момента изложбата „Най-старото злато на човечеството“, с богатствата от некропола, гостува в Рощок до края на месец април т.г. и се радва на огромен интерес.

Асоциация Абора е международна организация, която вече е провела три експедиции – първаата е през 1999 г., когато е осъществено плаване от Сардиния през Корсика до устието на река  Елба, второто е през 2002 г. - плаване по затворен маршрут Египет - Ливан – Кипър, а третото - през 2007 г., когато е осъществено плаване от бреговете на Северна Америка до Азорските острови.

„Абора IV“ ще започне плаването от Варна, от източния бряг на Черно море. Неговата цел е да докаже наличието на контакти между Средиземноморските и Черноморските народи още през праисторическата епоха, обясни д-р Гьорлиц.

Плаването ще се извърши с модел на примитивен тръстиков кораб, който ще бъде построен в Белослав. Теренът е предоставен от частната компания Инхом. Строителството ще започне на 2 май, като за негов прототип ще бъдат използвани скални рисунки от Египет и Месопотамия.

Корпусът на кораба ще бъде дълъг 14 метра, широк 4 метра и висок 2 метра. Всички части ще бъдат изработени в съответствие с изискванията на експерименталната археология. Екипажът ще се състои от 12 души. От Варна ще участва Теодор Роков – археолог от Археологическия музей, както и представители от Медицинския университет.

Новата експедиция ще следва маршрута, използван в древни времена на Северния копринен път от Близкия изток през Черно море и Босфора до Егейско море. За основа на експедицията ще служат сведения на Херодот за търговски контакти между Древен Египет и народите по бреговете на Черно море и Източното Средиземноморие.

По експериментален път ще бъде доказано, че тези контакти са съществували още от времето на каменно-медната епоха, в района на днешна Варна.