Изселват ромски катун от Пловдивско, съсипва сладкарски цех
2

Изселват ромски катун от Пловдивско, съсипва сладкарски цех

Случаят в Кадиево с незаконните постройки е емблематичен, предприети са мерки и този път законът ще бъде спазен

Ромският катун до сладкарския цех в пловдивското село Кадиево ще бъде изселен. Това съобщи областният управител Дани Каназирева. Тя уточни, че незаконните постройки на ромите в селото ще бъдат премахнати, а на семейството ще бъде предложен алтернативен вариант за настаняване.

„Не мога да приема за нормално, 150 работни места да бъдат застрашени, инвестиция в региона да бъда застрашена и с години никой да не предприеме мерки. Това за мен е недопустимо“,  коментира Каназирева. По думите й веднага след подадения сигнал от собственика на фабриката Николай Христозов, е извършена цялостна проверка от областна администрация. Направена е среща и с новото ръководство на община „Родопи”.  Установено е, че земята, върху която са  постройките е общинска собственост. За незаконните постройки пък няма никакви строителни книжа и семейството не е плащало до момента никакви местни данъци и такси. Сезирани са МВР и социалните служби към община „Родопи“.

 „Категорична съм и ще изискам в най-бързи срокове постройките да бъдат премахнати. Още днес съставеният констативен акт за незаконно строителство от общинската администрация ще бъде връченна  семейството. От страната на МВР ще бъде извършена проверка на живеещите в незаконните постройки, от които 9 са деца. От страна на  Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ в община Родопи също ще бъде извършена проверка. Социалните трябва да предложат вариант за преместване на семейството и най-вече да осигурят нормални условия за живот на малолетните деца“, обясни областният управител

Според Каназирева трябва да се спре с толерирането на подобни случаи и законите да се прилагат към всички. „За мен не съществува нито една причина и правен аргумент, този проблем толкова години да не бъде решен. Благодаря за бързата реакция на община „Родопи“ и решимостта да се справи този път с проблема. Предприетите мерки ще  доведат  до социализиране на това семейство и до подобряване живота на децата, допълни Каназирева.

От своя страна собственикът на сладкарската фабрика Николай Христозов разказа, че ромите, които са залепили бараките си  на оградата на цеха, са предизвикали преди дни пожар и буквално са застрашили бизнеса му,  а начинът  им на  живот крие риск от зарази. По думите му никоя институция досега не е обърнала внимание на проблема, въпреки че плаща данъците си в община Родопи и дава хляб на 150 човека.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.