Ромският катун до сладкарския цех в пловдивското село Кадиево ще бъде изселен. Това съобщи областният управител Дани Каназирева. Тя уточни, че незаконните постройки на ромите в селото ще бъдат премахнати, а на семейството ще бъде предложен алтернативен вариант за настаняване.

„Не мога да приема за нормално, 150 работни места да бъдат застрашени, инвестиция в региона да бъда застрашена и с години никой да не предприеме мерки. Това за мен е недопустимо“,  коментира Каназирева. По думите й веднага след подадения сигнал от собственика на фабриката Николай Христозов, е извършена цялостна проверка от областна администрация. Направена е среща и с новото ръководство на община „Родопи”.  Установено е, че земята, върху която са  постройките е общинска собственост. За незаконните постройки пък няма никакви строителни книжа и семейството не е плащало до момента никакви местни данъци и такси. Сезирани са МВР и социалните служби към община „Родопи“.

 „Категорична съм и ще изискам в най-бързи срокове постройките да бъдат премахнати. Още днес съставеният констативен акт за незаконно строителство от общинската администрация ще бъде връченна  семейството. От страната на МВР ще бъде извършена проверка на живеещите в незаконните постройки, от които 9 са деца. От страна на  Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ в община Родопи също ще бъде извършена проверка. Социалните трябва да предложат вариант за преместване на семейството и най-вече да осигурят нормални условия за живот на малолетните деца“, обясни областният управител

Според Каназирева трябва да се спре с толерирането на подобни случаи и законите да се прилагат към всички. „За мен не съществува нито една причина и правен аргумент, този проблем толкова години да не бъде решен. Благодаря за бързата реакция на община „Родопи“ и решимостта да се справи този път с проблема. Предприетите мерки ще  доведат  до социализиране на това семейство и до подобряване живота на децата, допълни Каназирева.

От своя страна собственикът на сладкарската фабрика Николай Христозов разказа, че ромите, които са залепили бараките си  на оградата на цеха, са предизвикали преди дни пожар и буквално са застрашили бизнеса му,  а начинът  им на  живот крие риск от зарази. По думите му никоя институция досега не е обърнала внимание на проблема, въпреки че плаща данъците си в община Родопи и дава хляб на 150 човека.

По темата: роми
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Вторите проби потвърждават замърсяване на река Юговска с цианиди

Силно завишени стойности на свободни цианиди показва анализът на водните проби, взети от незаконната тръба на утаителя към хвостохранилището - Лъки 2, съобщиха от областната управа в Пловдив. Данните от вторите проби показват, че водите на река Юговска са замърсени с 12 милиграма на литър при норма на отпадъчни води 0,1 милиграма/л. 

Полицията задържа двама заради замърсяването на реките Юговска и Чая

Управител на дружество и отговорник на хвостохранилище са задържани за срок до 24 часа в ареста на РУ Асеновград заради замърсяване на две реки край Пловдив, съобщиха от полицията в града. 

Незаконно заустване от хвостохранилище напълнило две реки с цианиди

Незаконно заустена тръба от хвостохранилище на предприятие край Лъки напълнила реките Юговска и Чепеларска с цианиди. Това установи извънредна проверка на Басейнова дирекция „Източнобеломоски район“ , РИОСВ-Смолян и лабораториите към Изпълнителната агенция по околната среда и водите в Пловдив и Смолян. На място проверката извършиха министърът на околната среда и водите Емил Димитров, областният управител на област Пловдив Дани Каназирева и експерти.