Израелска технология локализира огнищата на Covid-19...през канализацията

Израелска технология локализира огнищата на Covid-19...през канализацията

Сърфирайки през 2012 година, тийнейджърът Ари Голдфарб остава ужасен от начина, по който отпадните води се вливат в морето. В опит да се пребори с това, той основава фирмата "Кандо", чиято първоначална цел е да "картографира" разположените в градската общинска канализация промишлени отпадъци.

Осем години по-късно технологиите, разработени от Голдфарб се използват, за да идентифицират и локализират огнищата на COVID-19 чрез вземане на проби от канализацията в южния крайбрежен израелски град Ашкелон. В бъдеще, израелската компания се надява, че мрежата й от датчици, автопроби и контролери ще може да се радва и на по-широко приложение, така че да се избегнат бъдещи клъстери на респираторни заболяване по целия свят.

През 2013 година технологията на "Кандо" помага на властите да овладеят епидемията от полиомиелит в южния град Хура. Сега, точността на подземните технологии по отношение на локализирането на COVID-19, е преминала тестове за един месец в Ашкелон, Мелбърн, Париж, Токио, Амстердам, Валенсия и американския щат Масачузетс. Опитите доказват, че данните, събрани от учените от "Кандо" съвпадат почти изцяло с данните на здравните ведомства и наистина могат да определят в детайл местоположението на потвърдените носители на вируси.

„Ние сме единствените, които могат да ви кажат къде е огнището и колко голямо е огнището в града“, заявява Голдфарб.

Той изтъква още, че технологията му може да открие вируса дори "в канализацията (на) асимптоматичните хора, така че да предостави яснота на властите относно потенциала за ново огнище, преди то да се разгори".

Голдфарб не е първият, който се опитва да локализира огнищата на зараза с канализацията. Учени от цял свят са наясно, че изпражненията на пациентите в канализационните системи могат да помогнат много при откриването на клъстери. За момента обаче, те не разполагат с технологии и затова анализа им на канализационните системи може да направи просто общо отчитане на присъствието на вируса в общността.

Затова пък сензорите на шахтите, разработени от "Кандо" могат да измерват потока на отпадъчните води и да установят колко далълъг път е изминал, като използват алгоритми за определяне на най-добрия момент за автоматично събиране на проби. След това пробите се анализират в редица лаборатории, като откритията дават инструкции на фирмата коя посока на тръбите на канализационната система да следва, за да стигне до източника на вируса.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.