0

М едицински специалисти от Израел са направили безпрецедентен пробив в лечението на COVID-19. През последната година учените от Тел Авив са разработили две лекарства, които показват изключително обещаващи резултати в борбата със заболяването, причинено от вируса SARS-CoV-2 и лечението на пациенти в тежко състояние.

Медицински специалисти от Израел са направили безпрецедентен пробив в лечението на COVID-19. През последната година учените от Тел Авив са разработили две лекарства, които показват изключително обещаващи резултати в борбата със заболяването, причинено от вируса SARS-CoV-2 и лечението на пациенти в тежко състояние.

Препаратите се казва съответно EXO-CD24 и Allocetra и вече са преминали успешно първата фаза от клиничните проучвания.

Първото лекарство е експериментален инхалатор, разработван от Sourasky Medical Cener в израелската столица.

До момента то е успяло да излекува 30 от 30 пациенти в средно-тежко и тежко състояние. То е разработено в последните 6 месеца в болницата и основната му функция е да спира т.нар. „цитокинова буря“ – състояние, при което имунната система излиза извън контрол и започва да атакува здрави, незасегнати от патогена клетки. Това се случва в дробовете на между 5 и 7% от COVID-19 пациентите.

„Лекарството е пробвано с огромен успех на 30 пациенти в тежко състояние. При 29 от тях клиниката се пподобри за 2-3 дни и бяха изписани за домашно лечение 5 дни след лечението. 30-ия пациент също се възстанови, но за по-дълго време“, предават представители на болницата, където е разработен EXO-CD24.

Лекарството се базиран екзозомите в тялото на човека, които се изпускат от клетъчните мембрани и служат за комуникация между клетките.

„Обогатяваме тези екзозоми с 24CD протеин, който се намира по повърхността на клетките и за него е известно, че играе ключова роля в контрола на имунната система“, обясни д-р Ширан Шапира – директорът на лабораторията на проф. Надир Арбър – известен с проучванията си на 24CD протеина през последните повече от 20 години.

Лекарството се дава като инхалация, веднъж дневно, за няколко минути. Целият процес продължава 5 дни. Експерименталното лечение има две уникални характеристики.

Първо то прекратява допълнителната секреция на циткини, което е важна стъпка при лечението на COVID-19. Второ – влиза директно в белите дробове чрез инхалация и така няма системни странични ефекти като при лекарствата, които се взимат перорално или под формата на инжекции.

Второто лекарство се казва Allocetra и се разработва от Enlivex Therapeutics. Миналата седмица от там описаха в доклад резултатите от втората фаза на клиничните изпитания – експеримент, който е целял да покаже ефективността на съединението при пациенти в тежко и критично състояние.

Резултатите засега са смайващи. Девет пациенти в тежко и 7 в критично състояние са били лекувани с Allocetra при втората фаза. От тях 14 са се възстановили и са били изписани за среден период от 5.3 дни. Това само затвърждава резултатите от първата фаза на клиничните изпитания, където 19 от 21 пациенти в тежко състояние са били изписани след лечение с препарата за среден период от 5.6 дни. Всичко това предвид, че избраните пациенти са били изцяло от най-рисковите групи – мъже с наднормено тегло и хипертония.

Нещо повече – продуктът, за разлика от ваксините, може да третира всяка една от мутациите на SARS-CoV-2, тъй като не таргетира самият вирус, а тежките усложнения, причинени от него.