0

З рителите на спектакъла „Някъде в този живот“, който ще се играе на 18 февруари, понеделник, на Камерната сцена на Народния театър, ще имат уникалната възможност да получат автограф от автора на пиесата – световноизвестния драматург Израел Хоровиц.

Зрителите на спектакъла „Някъде в този живот“, който ще се играе на 18 февруари, понеделник, на Камерната сцена на Народния театър, ще имат уникалната възможност да получат автограф от автора на пиесата – световноизвестния драматург Израел Хоровиц.

Той е в България по покана на директора на театъра Мариус Донкин и в рамките на визитата си ще посети и премиерата на новия спектакъл по негов текст – „Моята скъпа лейди“, в неделя вечер.

В понеделник точно в 18.30 ч. Хоровиц ще очаква публиката във фоайето на Камерна сцена, за да даде автографи и да си направи снимки със зрителите. В спектакъла участват Емануела Шкодрева, Стоян Алексиев и Валентин Ганев (глас), а режисьор е Гаро Ашикян.

Днес Израел Хоровиц, който е у нас заедно със съпругата си Джилиън, даде пресконференция в Народния театър. Успех е, ако се чувстваш добре в кожата си и ако децата ти те обичат и се гордеят с теб – никакъв друг успех няма. Това каза именитият американски драматург пред български медии. Той призна, че понякога успява да постигне това, а друг път – не, и е щастлив, че може "да се крие" зад пиесите си.

Писането не е нещо, което правя, а което съм, каза още Хоровиц, който е и знаменит сценарист. По думите му, Холивуд се е превърнал в нещо, което не го интересува. Харесва европейското кино, а когато навремето "открил" Франсоа Трюфо, се влюбил в неговите филми. Предпочита да работи за театъра, защото там според него всичко се случва бързо – пише пиесата, дава я на актьорите, те я играят и веднага може да види въздействието й върху тях и върху зрителите. А в киното пътят от сценария до филма е много дълъг – често дори забравя за какво е писал, когато продукцията излезе. Особено важно за Хоровиц е, че в театъра можеш "да забавиш" живота и хората да го разберат – поне донякъде. Докато животът навън е на много висока скорост, създава усещане за хаос и човек се чувства объркан.

Въпросът защо живеем е единственият, заради който съществува изкуството. Подсъзнателно си го задаваме постоянно, а всяко сериозно произведение на изкуството се занимава с него, убеден е Израел Хоровиц.

“Имам над 70 пиеси, пиша от 17-годишен и никога не зная коя пиеса ще просъществува. Мистерия е коя ще успее да докосне хората. А когато ме питат коя е любимата ми пиеса, винаги отговарям: която пиша в момента”, каза драматургът. Когато започва някой текст, не знае накъде ще тръгне той. Обикновено към средата разбира, че е поел в друга посока. Така се случило и с "Моята скъпа лейди". Замислена като обяснение в любов към Франция, където се играят 50 негови пиеси, творбата се превърнала в нещо много по-сериозно, по думите на автора.

Първото посещение на Хоровиц в театъра предопределило пътя му на драматург. Семейството му не ходело на спектакли. Веднъж някой дал на баща му – шофьор на камион в малък град в Масачузетс, два билета. Пиесата била за афро-американско семейство в покрайнините на Чикаго.

Театърът трябва и да забавлява, и да просвещава, затова е важно да се привличат млади зрители, включително с млади герои в пиесите, смята драматургът. Той го прави – и заради постоянния си контакт със своите пет деца и петима внуци.

Преди пресконференцията Хоровиц се срещна с директора Мариус Донкин, както и с екипа на „Моята скъпа лейди“. В неделя авторът ще бъде и на премиерата на спектакъла с участието на Мария Стефанова, Емануела Шкодрева и Михаил Билалов. Режисьор е Стилиян Петров, а представлението се играе от 19.30 ч. на сцена „Апостол Карамитев“. Следващите дати на спектакъла са 19 февруари, 12, 19 и 26 март, 3, 7 и 30 април.

Израел Хоровиц е човекът, който стои зад кинохитове като „Автора! Автора!” с Ал Пачино, „Съншайн” с Ралф Файнс, „Ню Йорк, обичам те!” и много други. Той е автор на близо 70 пиеси, много от които са преведени на повече от 30 езика. Освен това е сценарист, кинорежисьор и актьор. Рекордът за най-дълъг сценичен живот принадлежи на пиесата му “Линия”, чиято премиера се е състояла през 1974 г. и вече повече от 40 години без прекъсване продължава да се играе на сцената на 13th Street Repertory Theatre на Оф-оф-Бродуей. Изключително плодотворният път на Израел Хоровиц в театъра и в киното е белязан с множество отличия, сред които са престижната театрална награда Drama Desk, наградата за литература на Американската академия за изкуство и литература, литературната премия на Вашингтонския университет. Сред най-популярните му пиеси са “Индиец търси Бронкс”, отличена през 1968 г. с наградата OBIE, присъждана за постановки на Оф-Бродуей, в която играят бъдещите звезди Ал Пачино и Джон Казале, “Да си паркираш колата в двора на Харвард”, “Начален курс по английски”, “Какво прави оградите здрави?”, “Жизнено пространство”, “Хвани се, рибке”, “Неочаквана нежност”, “Моята скъпа лейди”.