0

С ветовноизвестният холивудски драматург и сценарист Израел Хоровиц пристига у нас за премиерата на пиесата си „Моята скъпа лейди“ в Народния театър „Иван Вазов“.

Световноизвестният холивудски драматург и сценарист Израел Хоровиц пристига у нас за премиерата на пиесата си „Моята скъпа лейди“ в Народния театър „Иван Вазов“.

Спектакълът с участието на легендата Мария Стефанова, Емануела Шкодрева и Михаил Билалов ще се играе за първи път пред публика на 17 февруари от 19.30 ч. на сцена „Апостол Карамитев“. Режисурата е на Стилиян Петров. Следващите представления са 19 февруари, 12, 19 и 26 март, 3, 7 и 30 април.

„Моята скъпа лейди“ е вторият спектакъл по текст на Хоровиц, който се поставя в Народния след „Някъде в този живот“, както и втора поява на сцената на Народния театър на Мария Стефанова след голямото й завръщане с „Три високи жени“.

„Когато тръгнах към „Моята скъпа лейди“, исках да направя представление заради темата, формулирана от Шопенхауер така: „Животът е сделка, приходите от която не покриват всички разходи“. Сега, след близо три месеца репетиции, в края на процеса, знам, че съм направил това представление заради срещата. Срещата с актьорите – Мария Стефанова, Емануела Шкодрева и Михаил Билалов“, споделя режисьорът Стилиян Петров.

Сюжетът на пиесата разказва историята на един американец, който пристига в Париж, за да получи наследството си. Но както обикновено се случва в живота, а и в добре написаните пиеси, всичко се оказва доста по-сложно... Преводът от английски е дело на Харалампи Аничкин, сценографията е на Венелин Шурелов, костюмите – на Елица Георгиева, а музиката – на Михаил Шишков.

Освен на премиерата на „Моята скъпа лейди“, Хоровиц планира да гледа и другия спектакъл по свой текст в Народния театър – „Някъде в този живот“ с участието на Емануела Шкодрева и Стоян Алексиев. Той ще се срещне и с почитатели и представители на медиите.

Израел Хоровиц е човекът, който стои зад кинохитове като „Автора! Автора!” с Ал Пачино, „Съншайн” с Рейф Файнс, „Ню Йорк, обичам те!” и много други. Той е създал близо 70 пиеси, много от които са преведени на повече от 30 езика. По „Моята скъпа лейди“ самият Хоровиц, който е и режисьор, през 2014 г. заснема филм с Маги Смит, Кристин Скот Томас и Кевин Клайн.