Изработването на BG ваксината срещу COVID-19- за 15 месеца

Изработването на BG ваксината срещу COVID-19- за 15 месеца

Срокът за изработването на ваксината срещу COVID-19 от българския екип в БАН е15 месеца. Това обясни пред „Монитор“ доц. д-р Андрей Чорбанов от Департамент "Имунология" в Института по микробилогия към БАН.

Той уточни, че за момента няма държавно финансиране, а парите са от института „Пастьор“-Париж. Става дума за 150 000 лева, като учените са започнали работа по ваксината още през май.

„Това означава, че трябва да приключим през август-септември догодина. Но тук става дума за всички тестове, които касаят готовия прототип. Нашето мнение е, че вероятно ще приключим доста по-бързо, но това вече зависи кой ще финансира клиничните проучвания и т.н. В Западните страни научният екип разработва прототипа, след което фирма Х започва да го подготвя и продава“, обясни той. Доц. Чорбанов уточни, че на всяка една ваксина се разработват много варианти, но на пазара излиза един. Що се отнася до участието ни за държавно финансиране, ученият изтъкна, че конкурсът се е провали и в момента участници обжалват начина на провеждането му.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.