Изпробват в България лекарство за COVID

Изпробват в България лекарство за COVID

Клиничното проучване включва 722 пациента от 5 страни

Ново лекарство, което може да лекува коронавируса, ще бъде изпробвано в България. Става въпрос за европейско клинично изпитване, в което ще се включат 722 пациенти от 5 страни, пише "Телеграф".

Медикаментът, наречен XAV-19, е дело на френската биотехнологична компания Ксенотера (XENOTHERA). Самото изпитване пък ще се проведе от водеща европейска организация, специализирана в клинични изследвания – Екселиа (Excelya). От двете фирми съобщават, че участниците в проучването трябва да са с умерена COVID инфекция – хоспитализирани или на домашно лечение, но проследявани дистанционно.


Реакция

Кандидатът за лекарство XAV-19 е със защитни анти-SARS-CoV-2 поликлонални антитела, които наподобяват естествения отговор на човешкия организъм след среща с вируса. Поликлоналните антитела са смес от протеини, които се свързват със специфичните антигени и се произвеждат от повече от една клетъчна култура. Въз основа на уникална и патентована технология, потенциалното лекарство действа чрез няколко механизма, включително неутрализиране на вируса, намаляване на възпалението и ограничаване на риска от едно от най-тежките последствия на COVID – т.нар. цитокинова буря.


Етап

Медикаментът ще бъде изпитан в многоцентрово, двойно-сляпо проучване във фаза III. То е наречено EUROXAV и ще се провежда в Гърция, България, Румъния, Испания и Турция. Първият пациент е от Гърция и на 28 април е бил официално добавен към списъка на изпитването. „Този етап отбелязва началото на изпитанието EUROXAV, резултатите от което се очакват с голям интерес. Целта на проучването е да се оцени ефикасността на XAV-19 при хоспитализирани и амбулаторни пациенти, което ще ни позволи да анализираме медицинската стойност на XAV-19 в клинични ситуации, при които в момента няма задоволително терапевтично решение“, казва Одил Дюво, съосновател и президент компанията-производител. „Надяваме се да работим бързо, да направим резултатите достъпни и да започнем следващите стъпки в полза на пациентите и лекарите“, допълва Алън Морган, главен изпълнителен директор на Екселиа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.