0

В иолета Гиндева след седмица е трябвало да започне репетиции в една от главните роли в новата пиеса на Недялко Йорданов, която самият поет и драматург ще поставя на сцената на Народния театър. Това научи „Монитор“ от директора на трупата Мариус Донкин в тъжния ден на изпращането на голямата актриса в последния й път.

Виолета Гиндева след седмица е трябвало да започне репетиции в една от главните роли в новата пиеса на Недялко Йорданов, която самият поет и драматург ще поставя на сцената на Народния театър. Това научи „Монитор“ от директора на трупата Мариус Донкин в тъжния ден на изпращането на голямата актриса в последния й път.

Близките, десетки колеги и почитатели се събраха днес, за да се сбогуват с незабравимата Маги от „Котка върху горещ ламаринен покрив“ на Тенеси Уилямс – един от множеството паметни образи, които Гиндева изгради на първата ни сцена през годините. „Светъл човек, на светъл ден си отиде“, натъжен припомни Донкин, че сърцето на актрисата спря точно на именния й ден Цветница, 21 април.

Край белия ковчег във фоайето на Народния театър глави сведоха пристигналата от САЩ дъщеря на актрисата – Яна-Мария, пълно копие на красивата си майка, синът Данаил, трите внучки, братът на Виолета. Недялко Йорданов бе сред първите, изказали съболезнования на семейството. „Тя е едно от знаковите лица на българското кино и българския театър – не само на Народния, но днес я изпращаме тъкмо от Народния театър, където

всички много я обичаме

и ще я помним. Казах това и на нейните близки: ще я помним като красота и вълнения“, сподели драматургът на трупата, поетесата Мирела Иванова. Тя коментира, че и за нея, и за останалите случилото се е крайно неочаквано: съвсем наскоро двете с актрисата се срещнали и извън театъра – на премиерата на книга.

„Под моя режисура тя изигра тук Нона от „Чифликът край границата“ на Йовков. Свързва ни и педагогическата работа в Пловдив, във Варна, в колежа „Любен Гройс“ . Заедно възпитавахме студентите и винаги сме се разбирали. По-истински човек от нея може би не съм срещала – с цялото й величие на актриса и звезда тя беше много непосредствена и мила“, разказа доайенът на режисьорската гилдия, 88-годишната проф. Надежда Сейкова.

„Когато преди години от Народния театър я уволниха по политически причини, „Арт театър“ й подаде ръка. Поканихме я да изиграе Снежната кралица в едноименната пиеса на Евгений Шварц и Валя беше великолепна. Игра с огромно удоволствие – разкри актрисата Милена Червенкова, директор на независимата формация. – Две години по-късно отново беше прекрасна под режисурата на Димитър Стоянов в „Скъпа Елена Сергеевна“. И досега има нейни реплики, които са останали в съзнанието ми и си представям как ги произнася: „Когато говориш с учител, стани!“. И всички в публиката изтръпваха...“. Червенкова не скри гордостта си, че Гиндева е приела поканата да стане член на обществения съвет на тяхната Открита арт сцена на „Шипка“ под патронажа на Сейкова и отбеляза, че 80% от актьорите, които се изявяват там, са ученици на проф. Сейкова и на доц. Виолета Гиндева. „Мила Валя, благодаря ти за любовта, тя беше взаимна“, написа в паметната книга пред Народния композиторът Андрей Дреников. Той си спомни, че в някогашния Клуб на актьора (бившия бар „Астория“) е работил с Виолета Гиндева в холандска музикална пиеса.

„Мили Анди, ти научи и магарето да пее“

похвалила го тогава актрисата, която нямала самочувствие на добра певица. „Тя беше сладуранка, голяма веселячка и си остана такава. Знаете ли, опитвам се да разказвам по-весели неща, защото вярвам, че ние сме на крачка от хората, които си отиват, и един ден ще бъдем пак заедно“, категоричен бе Дреников. Легендата Мария Стефанова описа Гиндева като вдъхновен и щастлив човек. Двете големи актриси имат в биографиите си много постановки, в които са участвали заедно.

Последна почит пред Виолета Гиндева дойдоха да изкажат още носителят на тазгодишната награда „Аскеер“ за цялостно творчество Иван Налбантов, Васил Стойчев, Емилия Радева, Жоржета Чакърова, Параскева Джукелова, Ники Сотиров, Елена Петрова и много други. Присъстващите изпратиха с аплодисменти белия ковчег на актрисата, а в сградата Стефан Данаилов, Аня Пенчева и техни колеги спряха с минута мълчание в знак на уважение към Гиндева репетицията на спектакъла „Актрисата“...