Изпращаме онлайн 90 на сто от данъчните декларации

Ползваме отстъпка от налога до края на март

Изпращаме онлайн 90 на сто от данъчните декларации

От понеделник документи с попълнени данни достъпни в сайта на НАП

Над 90 на сто от всички данъчни декларации, най-вече при физическите лица, ще бъдат подадени онлайн и тази година. Това прогнозират от Националната агенция по приходите (НАП) по отношение на данъчната кампания през 2021 г. Така се запазва тенденцията от 2020 г., когато над 80% от документите бяха изпратени по електронен път.

Тази година данъчната кампания за гражданите започна в началото на януари. Сроковете остават без промяна. Крайният срок за подаване на документи е до 30 април. Поради натрупване на почивни дни покрай великденските празници обаче тази дата се измества чак на 5 май. Иначе за да използване отстъпка до 5 на сто от данъка за довнасяне

или до 500 лв. по-малко,

то трябва да подадем данъчна декларация до края на март. Друго изискване е тя да бъде подадена по електронен път, както и лицето да няма задължения към хазната към датата на изпращане. Текущите си борчове към държавата всеки може да провери чрез справка в портала на НАП за електронни услуги. Ако имаме задължения, то те също трябва да се платят до края на този месец. Когато данъкоплатецът е едноличен търговец или земеделски стопанин, то срокът за деклариране се измества от 1 март до 30 юни. В случай, че получаваме доходи от трудов договор например, но сме и еднолични търговци, то подаваме декларация два пъти. Първо до края на април и после до края на юни, като във втората декларация се посочват всички доходи, включително тези, които вече веднъж са декларирани. Иначе декларацията трябва да е една и да обобщава всички получени доходи.

От НАП очакват повечето данъкоплатци да се възползват от предварително попълнените данъчни декларации. Те са на база изпратена от работодателя информация за изплатени суми на служители. Документите с въведени данни ще са налични от 8 март, а за да ги използваме, трябва да имаме валиден електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НАП. Той

се издава в рамките на минути

и може да се получи във всеки един офис на приходната агенция. Тази година има редица новости в предварително попълнените декларации. В тях вече ще има информация за доходите, получени от онлайн търговия. Ще има данни за лицата, извършили прехвърляне на превозно средство, които са го притежавали за по-малко от година. Причина е, че разликата между покупната и продажната цена е облагаема. Ще се заредят данни за тези, които са си закупили стаж.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.