- Ама, госпожо, уж сте интелигентна жена... Няма да забравя ужаса в очите на педиатърката при първото посещение в дома ми. Още ме напушва смях. Хич не очакваше, че е попаднала на класическа луда БГ мама, която възнамерява да кърми детето си на поискване.

... и продължението: Ми да не сте някаква крава!

Тази клета женица не подозираше колко е права. Девет години по-късно, докато претичвам да кърмя Крали Марко в голямото междучасие, още хихикам, когато се сетя за нея. Ще ми хранят скъпоценното със спаружена ябълка по програмата „училищен плод“, как ли пък не?! Няма нищо по-добро от майчиното мляко. Всеки ще ви го каже. Чували сте за юнака, що бозал 9 години. И други такива. Крали Марко всъщност е сукал самодивско мляко, но аз съм си малко дива, така че... Само дивият нрав да ми е кусура.

Аз съм кърмачката в мола. Другата. Оная, дето ми отне славата, съзнателно не я назовавам. Аз съм по-добрата кърмачка. За доказателство мога да накърмя всички в мола. Сеирджиите ще ми кажат на мен къде и кога. Като не им изнася, да не ходят в мола. Детето гладно ли да стои? Пък и всеки знае, че мъжът няма възраст. Вечно си остава едно непораснало момче. Дори когато започне да нарича 20-годишните лели. И вечно може да се държи за полата на мама. Даже не може, а трябва! Така че, на мама момчетата, наредете се на опашка. Не съм поискала, не съм ви подкарала всички наред. Ти, психиатърът, крачка назад! Тебе последен ще те накърмя.

Трябва само да ме погледне човек, за да разбере, че съм от ударничките на БГ мама по млеконадой. Ние сме леко шашави, уж добронамерени топ кърмачки, готови да прегризат врата на всеки, който си позволи да нахлуе в свещената обител на БГ мамите с мръсни обувки. Нашата секта е едно гостоприемно място, в което новодошлите се приемат радушно. Позволят ли си да кажат нещо по напреки обаче, ще ги изядем с парцалите. МНОГО сме, СИЛНИ сме!

Синдромът БГ мама е остро заразно заболяване, което, за щастие, не е смъртоносно като „лудата крава“. Как ми хрумна това абсурдно сравнение? Не претендирам за авторство. Правя се, че не чувам подмятанията зад гърба ми: „Ето я лудата крава, дето ще кърми сина си до абитуриентския бал“.

Ха, много ми дреме от тези простакеси, дето ме одумват за млеконадоя. Не са кърмили и един ден, защото са: безотговорни, вятърничави, прости, неуки. Пяна ми излиза от устата, докато ги квалифицирам. Можеха да си направят и те труда като мен, да се заровят в социалните мрежи, да попрочетат това-онова. Това си е цяла професура, ама си струва повече от люпенето на семки в парка. Така щяха да знаят защо до шестия месец не трябва да дават НИКАКВИ бабешки сокове, не трябва да захранват детето и прочие. Щяха да намерят всички онези съвети, които аз и останалите от сектата сме издигнали в култ. Не се майтапя. Не съм чула досега някоя педиатърка да обясни внятно как се поддържа лактацията – гореща кърпа върху гърдите, жито, сурови бадеми... И най-важното - често и енергично сучене и пълно изпразване на гърдите след кърменето. Иначе каналите се запушват. Няма да ви обяснявам колко боли. Но като цяло кърменето, освен че допринася за имунитета на детето, е и икономия. Една помпа за изцеждане и друго не ти трябва, вместо да се пилеят пари за стерилизатори, биберони, шишета.

Само изцеждането с помпата е малко унизителна работа. Наскоро мернах една обява в „къде-къде – базар.бг” - „Продава се вакуум помпа за доене на крави“. Може да е практична. Набелязах си да я проверя.

Кърменето не изглежда голяма философия, но за някои БГ мами то се превръща в смисъла на живота им, мисия, самоцел. Мързеланите, дето клатят шишето с адаптирано мляко като шейкър, не знаят какво губят (освен килограмите – аз се налях като Милка, ама к'во ми е). Смъкват се от акушерското магаре и хукват навън, за да налапат моментално цигарата. Тъпчат децата си с коластра, моластра, за да са здрави. И им пафкат в лицата. На такива ми иде да им навра гадната цигара в наглите физиономии. Лудост някаква ме напушва, само като се замисля за тях. Знам им целия репертоар:

- Ма туй дете има зъби, докога ще го кърмиш? (да не искате да му предъвквам пържолата, естествено, че сам ще си я дъвче)

- И как ще го отбиеш после? (като му дойде времето, ще го прехвърля на снахата да ми го кърми)

- Ми то след годинката в кърмата няма нищо полезно (ама да, как не се сетих да го поя с ракия)

Ние, кърмачките от и зад мола, всъщност не сме толкова агресивни и гадни, нетърпящи критика и готови да сръфат всички, които не споделят нашата философия. Пука ни за общественото мнение. Ако правим разни демонстрацийки, то е за да привлечем още привърженички. Като сватбите на Муун. В един идеален свят всички стотици хилядни БГ мами кърмят задружно, а ония простакеси, дето ни имат за върли селянки, стоят посрамени в ъгъла. И десетте.

Всъщност, истината е, че ние сме малцинство. Даже мамите от кв. "Христо Ботев" вече не кърмят, заради помощите. Дават им готово мляко, защо да се хабят. Пък и второто вече е на път, а след него - третото. Хем не кърмят, хем не работят. Само усвояват. Ние обаче сме "на тръстиката". Онеправдано племе сме си отвсякъде. Изобщо не го е еня за нас работодателя. Прави си оглушки, че имаме разни предимства и привилегии. Никой не ни информира, че ни се полага време за кърмене. По един час два пъти дневно или по два наведнъж. След осмия месец продължаваме да си имаме „нашия час“. Няма летва, така че... Детето гладно ли да стои? По преценка на здравните органи мога да кърмя Крали Марко не три, а 30 години. Малко трудно ще се разберем в пубертета, но с помощта на моите сподвижнички от сектата, ще преодолеем този дребен проблем. Психология му е майката!

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Лудото майче в ада на институциите

Ох, в депресия съм. Аз – Лудото ви майче, дето съм раждала без упойка два пъти естествено, открих болка на света, която не мога да понеса... Не се радвайте предварително, ако обичате. Няма да ви разказвам тука за някакви нови садо-мазо практики, които съм намерила в Кама сутра. Въпреки че като се замисля, моето си беше жив секс – един ден в лутане по институции в търсене на БЕЛЕЖКАТА. Но да почна отначало.

Мълчаливият сомалиец, недоспиването и истината

Спя. Сигурно е 6 сутринта и за това спя толкова дълбоко. Винаги съм сънувала странни неща, но това, което сънувам в момента, води класацията. Аз съм облечена празнично, пред мен има торта. В ръката си държа нож и почти с висяща лига се приготвям да си отрежа едно парче, за секунди си представям как хапвам от него и отпивам глътка от ароматното си кафе, толкова е хубаво... и крясък.

Третото дете – на свекървата

- Защо не внимаваш? Дъв-че се, дъвче.

Младежите от съседната маса поглеждат към нас с любопитство. Мятам им един убийствен поглед и те забождат засрамено глави в чиниите си. На никой не позволявам да ми се бърка във възпитанието! Нищо, че детето, което току-що съм скастрила е на 45+. Щом оная ми го е зачислила на мен, ще му се карам, колкото си искам. И заради нея.