0

У чени от САЩ използваха HIV-вирус при терапия на момчета, за които всяка инфекция е животозастрашаваща, защото са се родили без функционираща, бореща се с микробите система.

Учени от САЩ използваха HIV-вирус при терапия на момчета, за които всяка инфекция е животозастрашаваща, защото са се родили без функционираща, бореща се с микробите система.

Сега 8 деца с тежък комбиниран имунен дефицит са се справили с проблема благодарение на генна терапия, базирана върху един от най-големите врагове на имунната система - вируса ХИВ, предизвикващ СПИН, съобщи АП.

Изследване показва как учени превърнали този вражески вирус в спасител, като го модифицирали, за да не може да причини заболяването, а след това го използвали, за да достави ген, който липсва у засегнатите от тежък комбиниран имунодефицит момчета.

"Тази терапия излекува пациенти", увериха специалисти от Детската изследователска болница "Сейнт Джуд" в Мемфис.

Омариън Джордан, който ще навърши 1 годинка по-късно този месец, бил подложен на терапията през декември м.г., за да бъде излекуван от тежък комбиниран имунодефицит. "Дълго не знаехме с какво е свързан неговият проблем - заяви майка му Кристин Симпсън. - Много се натъжихме, когато научихме, че е засегнат от тежък комбиниран имунодефицит."

Сега Омариън е с нормална имунна система. "Той е като нормално здраво бебе - каза Кристин Симпсън. - Смятам, че това е изумително."

Терапията е въведена за пръв път от д-р Брайън Сорентино от болницата "Сейнт Джуд", който вече не е между живите.