Изплащат субсидиите за хуманно отношение към животните

Изплащат субсидиите за хуманно отношение към животните

ДФ "Земеделие" преведе близо 2,7 млн. лева (2 668 295 лв.) на 247 земеделски стопани, кандидатствали по мярка 14 "Хуманно отношение към животните" от ПРСР 2014-2020 г. Общо 642 фермери подадоха документи за подпомагане по мярката за 2019 година. Финансовата помощ на кандидатите се изплаща поетапно - след приключване на всички проверки, които продължават и в момента, съобщиха от фонд "Земеделие".

Мярка 14 има за цел да осигури по-добър здравен статус на животните и да подобри хигиената при тяхното отглеждане. Заложените дейности трябва да гарантират по-качествени и по-безопасни храни от животински произход, опазване на околната среда, както и повишаване безопасността на труда на фермерите. Субсидиите следва да компенсират частично или изцяло земеделските стопани за направените от тях допълнителни разходи, свързани с отглеждането на едрите и дребни преживни животни (ЕПЖ и ДПЖ).

Годишният размер на плащането за говедовъди и биволовъди по подмярка 14.1 "Хуманно отношение към животни в сектор ЕПЖ" (съгласно Наредба нр.4 от 8.август 2017 г.) е: за осигуряване на свободна подова площ при индивидуално отглеждане за телета на закрито - 27,46 евро за животинска единица; за осигуряване на свободна подова площ при индивидуално отглеждане на крави и биволици на закрито - 42,71 евро за животинска единица; за свободно отглеждане на говеда и биволи над 6-месечна възраст на открито - 24,54 евро за животинска единица.

Годишният размер на плащането за овцевъди и козевъди по подмярка 14.2 "Хуманно отношение към животни в сектор ДПЖ" е: за осигуряване на свободна подова площ на закрито - 44,40 евро за животинска единица; за свободно отглеждане на открито - 22,50 евро за животинска единица.

От ДФ "Земеделие" напомнят на кандидатите по мярка 14, че обработката на подадените заявления се извършва децентрализирано. Стопаните могат да получат допълнителна информация в областните дирекции на фонда.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.