Изплащат 500 лв. обезщетение на осъден до живот по „Килърите“

Изплащат 500 лв. обезщетение на осъден до живот по „Килърите“

Георги Вълев, осъден на доживотен затвор без право на замяна по делото „Килърите“, трябва да получи обезщетение от 500лв., при поискани близо 500 хил. лв., за претърпени неимуществени вреди. Това гласи решение на Окръжен съд – Ловеч, от 16 юли т.г.

Искът е заради наложената му мярка за неотколонение „задържане под стража“ относно повдигнатото му обвинение за палеж, за което по-късно е оправдан. Мярката обаче му е наложена за общо за седемте престъпления, по които е обвинен. По шест от тях Вълев е осъден с влязла в сила присъда „доживотен затвор без право на замяна“.

Сред мотивите за присъденото обезщетение съдът посочва, че макар да има медийно разгласяване на обвиненията срещу Георги Вълев, то не се касае за конкретно престъпление, а за цялата престъпна дейност.

От съда в Ловеч допълват, че липсват обективни данни, от които да се направи разграничение за отражението на обвиненията върху психиката на ищеца и здравословното му състояние.

Решението на Окръжния съд може да се обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново в срок от 2 седмици. Срокът обаче спира да тече, тъй като ищецът обжалва отказ на Окръжен съд - Ловеч, за предоставяне на правна помощ за подаване на въззивна жалба срещу решението.
Въззивната му частна жалба срещу отказа за правна помощ е в процес на администриране.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.