Изпитният туризъм гълта от 500 до 1000 лв. (ТЕМАТА)

Изпитният туризъм гълта от 500 до 1000 лв. (ТЕМАТА)

Кандидат-студенти по медицина, право и информатика ги броят

От 500 до 1000 лева излиза изпитният туризъм на кандидат-студентите по медицина, право и информатика, на които най-често се налага да обикалят от град на град, за да се явяват на приемни изпити. Това показват изчисления на „Монитор“ за харчовете, които е необходимо да направят.

Родителите на кандидат-медиците трябва да броят хилядарка, за да могат децата им да пробват късмета си в трите най-желани медицински университета у нас. Сумата се образува от таксите за изпитите, нощувките в хотели, пътя до различните градове и джобните на децата им.

Бъдещите лекари в Медицинския университет-София трябваше да платят 100 лв. за двата си кандидатстудентските изпити по биология и химия, които обаче се проведоха през две седмици - на 24 март и 7 април. Това налага да се предвидят двойни разходи за път и спане.

Ако кандидат-студентът е например от Стара Загора, двупосочният автобусен билет му струва 25 лв. Преспиването в нощта преди изпита пък излиза между 20 лв. за хостел и 60-70 за стая в хотел. Сметката набъбва с още 30-40 лв. за джобните и разходите за транспорт в столицата. Общо само явяването на пробните изпити в МУ – София на старозагореца излиза над 300 лв. Още толкова гълта кандидатстването по медицина в Софийския универститет, където обаче самите изпити излизат общо 60 лв.

С други 350 лева набъбват харчовете, ако кандидат-студентът реши да увеличи шансовете си за прием в медицинска специалност, като се разходи и до Варна. Двата изпита там излизат общо 120 лв., пътят между Стара Загора и морската столица струва 80 лв., а нощувките - още 60 лв. С джобните цялата сметка достига 340 лв.

Така ако родителите на кандидат-лекаря от Стара Загора теглят чертата, за шест изпита в три ВУЗ-а и разходите покрай тях ще трябва да подготвят хилядарка.

Кандидат-прависти също често обикалят няколко града, за да се явят на приемни изпити. При кандидатстване например в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, великотърновския „Св. Кирил и Методий“ и пловдивския „Паисий Хилендарски“ ще трябва да заделят 500 лв.

В Алма матер ситуацията при правистите е аналогична като при бъдещите лекари. За да могат да кандидатстват в специалност право, трябва да положат успешно два изпита – по български език и литература и история на България. Така за пробните изпити и бъдещият юрист от града под липите трябва да извади над 300 лв. за такси, път, нощувки и джобни. Кандидатстването в старата столица излиза по-евтино, тъй като мераклията може да се яви на тестовете по български език и литература и история на България в един и същи ден. За тях трябва да плати общо 80 лв., а пътят с влак от Стара Загора до Велико Търново и обратно излиза 14 лв. Нощувката преди изпит в хотел пък може да излезе между 21 и 49 лв. Общият харч е 150 лв.

Ако кандидат-студентът от Стара Загора се пробва в Пловдивския университет, ще трябва да мисли основно за таксите за двата изпита - 50 лв., тъй разстоянието между двата града е малко.

Сметките показват, че тези, които се пробват и за трите ВУЗ-а, трябва да подготвят около 500 лв. Малко повече излиза кандидатстването по направление „Информатика и компютърни науки“ едновременно в столицата и в Пловдив. Изпитите, пътят и престоят за СУ излизат 300 лева, колкото би глътнало и кандидатстването в същото направление в УНИБИТ в столицата. Кандидатстването в Пловдив излиза около 70 лева за изпитите на старозагореца, тъй като разходът му за път би бил минимален и може да се „прескочи“ нощувката.

Част от родителите на кандидат-студенти могат да се разминат с големите разходи покрай борбата за вход в най-желаните университети, ако децата им са се насочили към специалности, при които приемът е с оценката на матурата след 12-и клас.

Вижте кои са най-желаните матури

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.