Изпитите след 7-ми и 12-ти клас се отлагат с още една седмица, матурите – през юни

Изпитите след 7-ми и 12-ти клас се отлагат с още една седмица, матурите – през юни

Борисов: Няма да режем пари за образование

Изпитите в 7-ми и 12-и клас ще бъдат отложени с още една седмица. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев. Това означава, че и матурите ще се проведат през юни.

„Като индикативни дати за държавните зрелостни изпити сме предложили 29-ти май и 1-ви юни. След обсъждане евентуално ще предложим една седмица по-късно да се проведат. Така че изпитите ще бъдат най-вероятно през юни.”, заяви той. Така матурата по български език и литература ще бъде изместена за 5-ти юни, а тази по математика – за 8-ми юни. Изпитите на седмокласниците бяха изместени за 13-ти и 15-ти юни. Ако бъдат отложени с още една седмица, то външното оценяване по български език и литература би трябвало да се проведе на 20-ти юни, а по математика – на 22-ри. 

Премиерът Бойко Борисов посочи, че седмикласниците и дванадесетокласниците, трябва да се върнат в класните стаи, докато останалите ученици могат да завършат година и дистанционно. „За 7-ми и 12-ти клас, едните са 40 000 ученици, другите – 50 000, е важно физически да завършат училища, защото оценките им важат и при кандидатстване. Затова тези два випуска от 7-ми и 12-ти клас са от приоритетно значение.”, подчерта той и допълни, че е разпоредил на министъра с родителите, браншовите организации, синдикатите, експертите да  предложат вариант как това да се случи. „За другите искам до 7-ми или 10-и май да ми дадете вариант – ще пускаме ли детските градини, по какъв начин, колко. Как ще продължим, кога ще се проведат кандидат-студентските изпити, матурите – всичко това до 10-ти трябва да го имаме”, каза премиерът.

Борисов беше категоричен, че няма да се режат пари в сферата на образованието и още следващата сряда средствата за националните програми ще бъдат гласувани от Министерски съвет. „В сряда на Министерски съвет 173 млн. лв. , защото от образованието няма режем пари, по тези програми го вкарах като решение да го подкрепи Кабинетът.”, заяви премиерът. Просветният министър уточни, че от МОН са предложили националните програми за развитие на образованието още през февруари (б.а- те са 21 на брой, 4 от които изцяло нови) и ще бъдат гласувани в пълния им обем следващата седмица. „Това е важно за системата – там са средствата за обезщетение (б.а. – 70 млн. лв. са за обезщетения на учители и непедагогически персонал), в това число и една нова национална програма „Изграждане на училищна STEM среда” -  за оборудване на кабинетите по математика, техника, природни науки, които са най-важните за развитието на децата”, заяви Вълчев. По новата национална програма е предвидено в 160  школа да бъдат изградени STEM центрове и кабинети. За целта по модерните класни стаи ще бъдат финансирани с 20 млн. лв. по националната програма.. „Това е начинът да мотивираме децата да учат повече математика и природни науки.”, допълни просветният министър.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.