Всяка от изпитните работи от националното външно оценяване в 7-ми клас ще бъде с индивидуален баркод, за да се елиминира възможността учениците да разменят листи. Това обясни зам. - образователният министър Таня Михайлова.

„Всеки изпитен комплект ще има уникален баркод, който ще е поставен на всеки лист. Неговият смисъл е да не се разменят листи по време първата и втората част на изпита.“, заяви тя. Михайлова обясни, че минали години е имало съмнения, че учениците са разменяли листи и поради тази причина се е налагало да сравняват почерка на децата, за да установят дали са си подсказвали. С баркодовете ще се елиминира тази възможност.
Зам. - министърът уточни, че черновата също ще съдържа баркод. „При съмнения те също могат да се проверяват“, обясни Михайлова.
Изпитните комплекти за националното външно оценяване включват бланката с отговор, беловата за преразказ или решаване на задачи, черновата. Те вече са отпечатани и ще бъдат раздадени в училищата. Задачите от изпита път ще са качени в електронната система и ще бъдат достъпни в деня на изпита, след като бъде изтеглен вариантът.

На националното външно оценяване се очаква да се явят 61 223 ученици. Те ще бъдат разпределени в 4930 зали в 1696 училища. Над 16 000 квестори пък ще осигурят нормалното протичането на изпита.
Националното външно оценяване по български език и литература ще се проведе на 17 юни, а това по математика на 19-и. Изпитите ще се провеждат в школата, в които се обучават седмокласниците, а квесторите ще бъдат учители от чужди. От МОН обявиха, че и двата изпитни дни ще бъдат неучебни, тъй като ангажираните с изпита педагози няма да имат възможност да проведат занятията си. На 21-и пък е външното оценяване по чужд език, който е по избор. Той ще бъде учебен ден, уточниха от ведомството.

Двата изпита започват в 9:00 ч., като учениците трябва да са заели местата си в залите до 8:45 ч. Те трябва да носят черни химикали, служебни бележки и документ за самоличност. Те ще имат 60 минути за първия модул и 90 за втория. За децата със специални образователни потребности е предвидено и допълнително време. Учениците ще могат да напускат залата след първия час Учениците трябва да носят черни химикали, служебни бележки и документ за самоличност - лична карта, бележник или ученическа карта.
За първи път тази година национално външно оценяване ще се проверява изцяло онлайн. Резултатите трябва да бъдат обявени до 27-и юни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Пилот венча влюбени върху крилото на самолет

Влюбена двойка вдигна венчавка върху крилото на самолет и се превърна в истинска сензация в мрежата. Младоженците Поли и Мартин избраха да си кажат заветното "да" в авиомузея на открито, който се намира не територията на летище Бургас.

Мотори и триколки от Втората световна война акостираха в Кюстендил

Мотори и триколки от Втората световна война, по които едва не личи фронтовашка кал и драскотини от шрапнели акостираха в Кюстендил, за втория ретропарад, организиран от клуб „Дентелетика“.