Задържаха родителите на изоставеното бебе в „Люлин“ Родителите на 6-месечното момченце, което беше изоставено на стълбите в жилищен блок в столичния квартал „Люлин 6“, са арестувани. Това съобщи инспектор детска педагогическа стая в 9-то районно управление Йорданка Василева.

Бебето най-вероятно е станало жертва на скандал между родителите си. Според източници от социалните по първоначална информация бащата и майката се изпокарали и единият го оставил навън с бележка да бъде предадено на социалните.

„Около 21.40 на телефон 112 е получен сигнал за изоставено бебе в ж.к. "Люлин"-6. Веднага са изпратени автопатрули, които установяват изоставено бебе в детско столче за автомобил. Веднага са изпратили автопатрул на адрес в "Люлин"-10, където са установени двамата родители. Същите са задържани за срок от 24 часа в 9-то районно. На място е постъпил мобилен екип към Агенция за социално подпомагате, които са взели и са настанили детето в дом за медико-социални грижи „Св. Иван рилски“. Извършен е преглед. Детето е в добро здравословно състояние. Започнато е досъдебно производство“, информира тя . Майката, на 24 години, и бащата – на 28 години нямат криминални регистрации. И двамата не желаят да полагат грижи за детето. Образувано е досъдебно производство за неглижиране на дете от родител и следователно застрашаване на неговото физическо, душевно или морално развитие, уведомен е прокурор. Предстои да се назначи съдебно-психиатрична експертиза, която да установи психическото им състояние.

Лелята на детето по бащина линия е разказала, че неговите родители живеят с нея и майка й, като двете заедно се грижат за него. По информация на пресцентъра на МВР към момента майката и бащата на детето са задържани за 24 часа.

От събраната информация по случая става ясно, че родителите са получили еднократна помощ за раждане на дете. Социалните работници са ги посъветвали да подадат заявление за отпускане на месечни семейни помощи за детето, но до момента те не са направили това. Става ясно, че на бащата на детето са регистрирани 4 фирми в качеството на управител. Поради това ще бъде подаден сигнал до прокуратурата дали не става въпрос за злоупотреба с човек в неравностойно положение.

Социалните работници ще окажат подкрепа на детето и родителите му, като насочат семейството към подходящи социални услуги – консултация с психолог, консултации за правилно отглеждане на детето. В случай на необходимост ще се търсят възможности за предприемане на подходяща мярка за закрила на детето, като приоритетно ще се проучат възможности то да остане в семейството. Социалните работници проучват и възможностите за допълнително социално подпомагане на домакинството.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Близо 2 млн. лева събрани при 16-ото издание на инициативата

„Българската Коледа“ помогна на 255 деца

Близо 2 млн. лева събрани при 16-ото издание на инициативата

На 255 болни деца е помогнало 16-ото издание на инициативата под егидата на държавния глава на България „Българската Коледа“.

 

300 гимназисти трупат опит при земеделци

300 гимназисти от направленията фермер, техник на селскостопанска техника, агроекология и др. ще посещават стопанства на земеделски производители през първия срок, за да трупат опит при тях. Това ще се случи по съвместната кампания на министерството на земеделието, храните и горите и министерството на образованието и науката „Супер фермер“.

МОН оборудва с модерни лаборатории и средните училища

Средните училища, в които се подготвят ученици по професия, също ще получат възможността да кандидатстват за финансиране от министерството на образованието и науката за модерни лаборатории. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев при откриването на обновената със специализирано оборудване учебна лаборатория в Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Луи Пастьор" в Плевен.