Изолация на тавана сваля сметката за парно

Изолация на тавана сваля сметката за парно

Уплътнение на дограмата добавя още 3 градуса в стаята

Изолацията на тавана сваля сметката за парно с около една пета, твърдят експерти. Според тях това важи особено за жилища на последния етаж на сградите или в случаите на необитаем имот над нашия. По-голям ефект има, когато изолацията е комбинирана и с тънко метално фолио, което помага за връщане на топлината към помещението.

Подобна изолация с отражател може да се сложи и зад радиаторите на парното и по този начин да се намалят загубите в стените. Бързо почистване на радиатора помага да се увеличи в немалка голяма степен отделянето на топлина от него. При дългите завеси, които покриват радиатора пък, уредите за дялово разпределение отчитат между 10 и 20% по-висок разход на топлинната енергия. Доказано е, че 30% от топлината се губи през пролуките в дограмата. Уплътнението й може да доведе до повишаване на вътрешната температура от 1 до 3 градуса.

Подобряване на топлинния комфорт и икономията на енергия се постига с облицоване и на стените с допълнителни слоеве топлоизолационни материали като пенополиуретан, стиропор, минерална вата и специални термоотражателни бои. Тези слоеве могат да се прибавят външно или вътре в помещенията. С добър


контрол на топломерите сметките могат да паднат с около 10%


Топлинните счетоводители съветват радиаторните вентили никога да не се оставят в максимално отворено положение. Така топломерът ще отчете възможно най-високия разход енергия. За икономия трябва да понижите температурата на радиатора нощем, но не бива да оставяте помещението да изстине изцяло, защото за повторното му се харчи повече енергия, отколкото поддържането на равномерна температура. Важно е още да няма голяма температурна разлика в две съседни стаи, уточняват специалисти.

За да намалим разходите на топла вода, е добре да имаме душ с термостат. При него

не губим време и вода, за да настроим градусите й


В сградите, където има нови абонатни станции, автоматиката е настроена от 01:00 часа до 05:00 подгрятата вода да циркулира по тръбите между чешмите с температура от 42 градуса или с 13 градуса по-ниско, отколкото през останалата част на денонощието. В случай че искаме да постигнем по-голяма икономия на топлинна енергия, можем да поискаме през това време циркулационната помпа на битовата гореща вода да не работи.

Според проф. Никола Калоянов от Техническия университет в София нивото на пестене на топлинна енергия зависи от типа сграда, качеството на изолациите, дограмата, материала на тръбите на отоплителната и водопроводната инсталация.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.