Изобличени ало-измамници  вербуват жертвите си за мулета (ТЕМАТА)
5

Изобличени ало-измамници вербуват жертвите си за мулета (ТЕМАТА)

Перото на „Монитор“ в Шумен спаси седмина от лапите на тарикатите

Ало-измамници вербуват за мулета жертви, които не са успели да им се вържат на лъжите. За целта предлагат 20% от плячката, която някой заблуден пенсионер ще изхвърли през прозореца. Това установи „Монитор“, след като перо на медията се превърна в муле под прикритие.

 

Кореспондентът от Шумен Красимир Крумов получил обаждане на телефона си. Опитали се да го преметнат, но през това време той успял да направи 18-минутен запис, който дори ще се използва от МВР в превантивни кампании. Той не се вързал на регулярните лъжи за пострадал роднина, а малко след това измамникът му казал: „Виждам, че не си прост човек, дай да лъжем заедно“. „Преди време, да не уточняваме точно кога, на домашния ми телефон се обади телефонен измамник. Започна с тривиалното „Здрасти, позна ли ме?“. Разменихме няколко думи,

но го отрязах брутално, вулгарно и цинично като език

Очаквах да затвори, обаче човекът, мисля, че се представяше като Стефан, не затвори. Вика, „ясно, не можах да те излъжа, ама гледам, че не си прост човек, дай да лъжем заедно“. И започна един дълъг разговор, по-голямата част от която записах, в който той започна да ме убеждава да работя за него.

Това беше първото „интервю“, имаше още 1 или 2, преди да започна. Приех, защото си представях нещата по филмите как съгласувано с полицията отивам за парите, как слагам вътре радиомаяк за проследяване, карам парите на уречено място, а после по радиомаяка залавят измамниците и текат финални надписи на филма.

Още в първия „работен ден“ си взех предплатена СИМ карта и дадох номера на „шефовете“, за да имат контакт с мен. Легендата беше, че съм Румен, таксиметров шофьор. Това ги устройваше“, разказва Крумов.

От полицията не приели новината с голям ентусиазъм, когато той потърсил техен служител, вероятно защото не разчитали на дълга оперативна игра. „Казаха ми, ако ми се обадят изобщо измамниците, да им звънна и да им дам адреса, за да предупредят хората. Първата поръчка дойде към края на работния ден към 17 часа, бях тъкмо в супермаркета, когато Стефан ми каза да отида на ул. „Панайот Волов“, до бившия магазин „501“ - на около 500 метра от мен.

Поех поръчката и успях да предам адреса на полицаите“, продължава разказа

нашият колега.

„Шефа“ поиска да не изключвам телефона и да бъда през цялото време на линия и да бъда неговите очи и уши. Трябваше да разкажа какво виждам - да се огледам за камери, кой влиза и излиза от входа. Мислех си как да осуетя взимането на парите. Измамникът ми каза, че възрастна жена, облечена с плетен елек, ще слезе пред блока, само трябва да се приближа да взема парите и да изчезвам. Жената наистина слезе, но излъгах Стефан, че не е сама, а говори с някаква по-млада жена. Видях, че се появи униформен полицай и още един цивилен. Предадох на Стефан, че бях дотук, появил се е полицай и аз изчезвам. Затворих му и „духнах“, обяснява с подробности кореспондентът на „Монитор“ Крумов.

„Всъщност отидох при жената. Полицай й обясняваше, че няма нищо, че става въпрос за измама, да не дава никакви пари. Няма да я забравя никога, прегърнах я, тя почти рухна в ръцете ми и само питаше: „Ще се оправи ли синът ми, много ли е зле?“. До нея не стигаше това, което й говореха полицаите. Ама как така, нали катастрофирал.


За проба първите случаи са

по-лесни, след това ги „наемат“

Стефан се обади след десетина минути. Казах му, че не искам повече да имам вземане даване с него, че без малко щеше да ме хване полицията, че това е опасна работа, трябват ми пари, но не на всяка цена. Моят човек каза да не изпадам в паника, справил съм се чудесно, точно това искал от мен, обективна информация за обстановката, преценка на риска, оценка на ситуацията, бил съм точно за тази работа. Забрави, викам. На следващия ден обаче въпреки моя отказ Стефан отново се обади. С адрес в Нови пазар този път. Запалих колата, тъй като искаше да държа телефона отворен, нямаше как да предупредя нормално полицията, но успях от другия телефон. Полицията отново не ми съдейства. „Добре, ще кажем на колегите в Нови пазар, ти се прибирай“, обясниха от МВР. Пред отворения телефон изпсувах и го затворих. Стефан веднага позвъни отново, но отхвърлих, втори, трети път.

Поемат глобите при

изпълняване на поръчките

На едно от поредните позвънявания вдигнах и го напсувах: „Да ти... майката, че ти се вързах на акъла, спряха ме ДАИ, изгубил съм си тефтерчето с документите, пишат ми акт, знаех си, че това да мамя баби и на Господ няма да се хареса, да те... в измамника прост. Ама ти като си прост, аз що ти се вързах" - и ги заредих от тоя род. Казах не мога да говоря сега. Той ми вика - добре, като свършиш с ДАИ, ми се обади. Не му се обадих, той звънна, не се притеснявай вика, ще ти платим и акта, нищо не е станало. Междувременно разбрах, че и в Нови пазар бабата е предупредена. Имах разговор с директора на полицията. Не можех да приема, че ако се обадя и заплаша по телефона кмета или министър-председателя, до вечерта ще ме намерят, а тия измамници не могат да ги хванат. Доста по-късно разбрахме вече за румънските схеми. Оказва се, че мошениците звънят от територията на Румъния, за да не могат да бъдат проследени. Там те ползвали дори румънски СИМ карти.

Бандитите изпуснали

над 10 хил. лева

Последваха поръчки на „Цар Освободител“. Там пък жертвата ме видяла в храстите, викала на полицаите: Абе това е журналистът Крумов, да не е той измамникът. После от бул. „Славянски“, сумата беше голяма, над 10 хиляди лева. Гледам около мен в периметър от 20-30 метра няколко цивилни полицаи, телефонът отворен, не мога да говоря. Дядото, който трябваше да ми даде парите, не слиза. Викам - тука се усетиха. Идва обаче единият цивилен полицай и шепне - колегите са получили обаждане на 112 от банката, която се намира под жилището на дядото. Той отишъл да тегли парите от банковата си сметка, служителят се усетил и повикал полиция. И тоя дядо се размина с измамата. Стефан, а после и негов колега нито в един миг не се усъмни в провалите. Продължавахме нататък. Седмият случай беше в една едноетажна стара къща в южната част на града. Отидохме с полицаи там, старица беше приготвила парите. Оказа се, че е болна, инвалид и гледа болния си съпруг, който беше с ампутиран крак. Този случай и първият с бабата, която питаше за сина си, ме потресоха най-много. Осмата поръчка се осуети. Падна ми батерията. Обаче Стефан изпратил муле от Велико Търново. Следобед разбрах, че има заловено муле на „Дедеагач“. Жертвата се усетила и със съседка успяла да разиграва мулето, докато дойдат полицаи и го проснат на асфалта пред блока. Разказахме подробно за тази случка в "Монитор". Ходих при жената, която помогнала да заловят измамника, пуснах й записа на „вербовчика“ ми. Разтрепера се - вика същият глас е, не мога да го сбъркам.

Организират концерт в подкрепа на жертвите

В четвъртък в "Арена Шумен" МВР организира пред 2500 души публика концерт-беседа „Заедно можем да спрем телефонните измами“ с участието на "Сигнал" и Славка Калчева. След извличането на профил на жертвите на телефонни измами е направена таргет група на потенциалните жертви - най-често жени от областния град, живеещи в широк център и тази таргет група е поканена на концерта. Полицията ще покаже технологията на измамата от началото до края - от вербуването на муле, през измамата, усещанията на жертвата, работата на криминалистите. Перото на „Монитор“ Красимир Крумов ще изнесе лекция, насочена основно към младите хора, които могат да бъдат вербувани за мулета. Той ще бъде и награден. Това обясни говорителката на ОД на МВР в Шумен Ася Йорданова. По думите й само за последната година са били дадени над 300 хил. лева на телефонни измамници само на територията на Шумен. Това била в пъти в повече от предходните години. Лекция ще изнесе и възрастна жена, която е станала жертва на измама, но благодарение на полицията и че тя навреме се е усетила, парите й били върнати.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.