През периода януари - юли 2019 г. износът на стоки от България за трети страни нараства с 3.0 на сто в сравнение със същия период на предходната година и е на стойност 10 510.3 млн. лева, съобщава Националният статистически институт (НСИ).

Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, Русия, САЩ и Република Северна Македония, които формират 50.3 на сто от износа за трети страни.

През юли 2019 г. износът на стоки от България за трети страни нараства с 2.2 на сто спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1682.9 млн. лева.

Вносът на стоки в България от трети страни през периода януари - юли 2019 г. намалява с 2.6 на сто в сравнение със същия период на 2018 г. и е на стойност 12 265.3 млн. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Русия, Турция, Китай и Сърбия.

През юли 2019 г. вносът на стоки в България от трети страни намалява с 9.3 на сто спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1843.6 млн. лeвa.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Всеки ден за пътническите влакове липсват по около 15 машини

Само един от пет локомотива на БДЖ напълно изправен

Всеки ден за пътническите влакове липсват по около 15 машини

Само на около 20% или един от пет локомотива на БДЖ не им предстои ремонт и могат да се смятат за напълно изправни, научи „Монитор“. Това се отразява на възможностите да бъдат осигурявани машини за пътническите влакове.

София прави 6 индустриални зони

В София ще се обособят 7 индустриални зони, като три от тях, които ще са по-малки ще са кварталите в „Младост“, Надежда“ и „Овча купел“. Останалите, по-големите, се предвижда да бъдат в северните райони на столицата - „Кремиковци“, „Нови Искър“, „Връбница“. Това стана ясно по време на форум на тема „Германските инвестиции в България 1990-2017. Германо-българските търговски отношения 2001-2018“.