Износът на ток нагоре с 200% (ОБНОВЕНА)

Износът на ток нагоре с 200% (ОБНОВЕНА)

Най-големи продажби реализираме в Сърбия и Гърция, най-много внасяме от Турция

От началото до края на януари износът на електроенергия е скочил на годишна база с 200%, сочат данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Най-големи количества сме изнасяли за Сърбия и Гърция.

За западната ни съседка сме експортирали за първия месец на годината 199 150 мегаватчаса, а,


сме импортирали над 4,6 пъти по-малко


ток - 42 869 МВтч. За Гърция количеството продаден ток за периода е било 188 732 мегаватчаса, а импортът от там - 105 116 МВтч. Най-малко електроенергия сме внесли през януари от Македония - само почти 7000 мегаватчаса, но за бившата югорепублика сме експортирали 143 491 мегаватчаса. За Румъния износът ни е бил 146 353 МВтч, а вносът от там - 13 268 мегаватчаса. Единствената страна, от където през първия месец на годината сме внесли повече ток, отколкото сме експортирали е Турция. От югоизточните ни съседи са доставени 73 527 мегаватчаса, а сме изнесли - само 2611 МВтч. Общо износът ни за януари възлиза на 680 337 МВтч, а вносът е 241 748 мегаватчаса, сочат предоставените на „Монитор“ данни от ЕСО.

Според енергийния експерт проф. Атанас Тасев, в условията на отворена икономика е нормално да има внос и износ на електроенергия. По думите му в някои от съседните страни през януари е


имало по-голямо търсене на електроенергия,


което е задоволено отчасти и с доставки от България. „Експортът ни няма нищо общо с предлагането на борсата. Добре е, че има износ на конкурентни цени. Щом има търсене и за износ централите започват да произвеждат повече“, обясни той и добави, че явно в целия район има проблеми с недостига на вода във вецовете и за това има интерес към електроенергията добита от термичните централи. „Цените ни явно са били по-ниски, отколкото на борсите в Румъния или Унгария, щом са предпочели да купят от нас“, добавя професорът.

Зам.-председателят на АИКБ Румен Радев, също смята, че износът не е проблем за енергетиката ни и за големите консуматори на електроенергия в случаи на адекватно предлагане и у нас.

Данните на ЕСО,2 сочат, че производството на електроенергия от първия ден на януари до трети февруари тази година е в обем от 5 091 623 МВтч. За сравнение през същия период на миналата година то е било от порядъка на 4 545 713 МВтч. Увеличението е с 12,01 %.


Потреблението на електроенергия също расте

с отчетливите 4,53 % до 4 569 368 МВтч. През същия период година по-рано то е било доста по-слабо - от порядъка на 4 371 459 МВтч.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.