Износът на страната нараства с 4,2% към края на октомври

Износът на страната нараства с 4,2% към края на октомври

Националният статистически институт публикува предварителни данни за българския износ в периода януари – октомври 2019 г. Спрямо същия период миналата година, общият износ на страната нараства с 4,2%, като експортът ни към държавите от Европейския съюз се повишава с 3,4%, а този към трети страни с 5,8%.

За октомври обаче е регистриран спад на годишна база от 0,8%, показва анализ на ИПИ. Свиването се дължи изцяло на износа ни към трети страни, който през октомври бележи значително намаление от 10,3 процента спрямо същия месец на 2018 година. Както личи от графиката, търговията с трети страни е от основно значение за ръста на българския износ през тази година, за разлика от предходната, когато основен принос даваше увеличението на експорта към страните от ЕС.

През октомври индексът на промишленото производство отчита ръст от 1,1% спрямо септември и нарастване с 1,7% спрямо съответния месец от 2018 година. Най-значителното увеличение на годишна база се наблюдава при производството на основни метали – 17,9%, и производството на хранителни продукти – 13%. Най-голямо намаление се отчита при производството на тютюневи изделия – 28,1%. Важно е да се отбележи, че при производството на машини и оборудване за трети пореден месец се отчита свиване на годишна база (-5,9; -3,6; -2,1) и макар да е рано за заключения, забавянето вече е видимо и не се дължи само на месечни изменения. През октомври е отбелязан и лек спад от 0,1% при все по-значимото за българската икономика и вече водещо по дял износа след 2018 г. производство на електрически съоръжения.

Същевременно публикуваните от Евростат данни сочат спад в промишленото производство в Европейския съюз през октомври с 0,4% спрямо септември и с 1,7% сравнено със същия месец миналата година. Свиването на европейското производство се случва в контекста на очакваното световно икономическо забавяне през следващата година. От друга страна, двигателят на европейската икономика Германия отчете ръст в износа си през октомври от 1,9% спрямо същия месец от 2018 година, което основно се дължи на експорт към трети страни.

От огромно значение за световната икономика са търговските отношения между САЩ и Китай. Американският президент Доналд Тръмп обяви в четвъртък, че страната му е много близо до сделка с Китай, което обещава края на търговската война между двете икономически свръхсили. Фондовата борса веднага реагира с ръст от 0,5% в рамките на деня, като индексът S&P 500 достигна рекордно ниво; аналогичен бе и ръстът при Dow Jones.

Евентуалната сделка между Вашингтон и Пекин вероятно би обърнала негативната тенденция на четвърти пореден месец, в който китайският износ намалява спрямо нивата от 2018 г. През ноември той бе с 1,1% по-нисък от този година по-рано, като основната причина бе 23-процентовият срив на експорта към САЩ. Новините за евентуално прекратяване на търговската война вече донесе оптимизъм и на азиатските пазари, но все пак сигурност за финализиране на преговорите с устойчива сделка няма.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.