Изнесохме стоки за над 50 млрд. лева

Изнесохме стоки за над 50 млрд. лева

Общо изнесените стоки от България към трети страни и към страни-членки на Европейския съюз (ЕС) са на стойност над 50 млрд. лв. Това показват предварителните данни за периода януари-ноември 2020 г. на Националния статистически институт (НСИ). Показателят намалява със 7,8 на сто за година.

Внесените стоки пък са на стойност 54,4 млрд.  лв. или с 9.9% по-малко спрямо същия период на 2019 г. Само през единадесетия месец общият износ е надолу с 9.6%, като достига 4,8 млрд. лв., а вносът намалява с 0.5% и е на стойност 5,6 млрд. лв. Общото външнотърговско салдо  е отрицателно и е в размер на 4,4 млрд. лв.. Само през ноември то също е отрицателно и е равно на 829.6 млн. лв.

За периода януари-ноември 2020 г. износът на стоки от България за трети страни е 16,9 млрд. лв. (12,3% спад за година). Основни търговски партньори са Турция, Китай, Обединеното кралство, Съединените американски щати, Сърбия, Република Северна Македония и Руската федерация, които формират 54,9% от износа за трети страни. Най-голям ръст в износа има при сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (40,4%) , а най-голям спад при секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ и „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ със съответно 59% и 26,9%.

Вносът от трети страни е 21,1 млрд. лв. (9,6% спад). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Турция, Руската федерация, Китай, Сърбия и Украйна. Най-висок ръст има в секторите

„Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“ (94,2%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (81,5%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ с 50,6 на сто.

Само през ноември износът и вносът с трети страни са съответно 1,5 млрд. лв. (20.5% спад) и 2,1 млрд. лв. (3,6% спад).

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.