ИЗНЕНАДА: Наплив на ученици от други градове към столичните школа (ВИЖТЕ КОЛКО)

Ваня Кастрева, началник на Регионално управление на образованието в София пред "ТЕЛЕГРАФ"

ИЗНЕНАДА: Наплив на ученици от други градове към столичните школа (ВИЖТЕ КОЛКО)

 • Изборът на училище да е според възможностите на ученика, а не заради амбициите на родителя

 • Електронна търговия и системи за сигурност са сред новите паралелки

 • Поне 500 деца от страната се борят за гимназия в София

 

Г-жо Кастрева, вълненията около изпитите след 7 клас са големи. Какво бихте посъветвали родителите при подреждането на желанията и какви грешки могат да допуснат самите те при кандидатстването?

Изключително важен въпрос, защото той касае съдбата на седмокласниците в следващите 5 години. За мен е много важно родителите да познават своите деца, защото този избор, който те правят е за децата им. Нека той да бъде през възможностите и интересите им, а не само през желанията и амбициите на родителите. От тази гледна точка, това е отговорност на родителя. Затова във всички дейности, които са свързани с кариерно ориентиране на учениците и запознаване с възможностите на различните училища, трябва да вземат участие родителите. Не винаги децата в тази възраст са достатъчно мотивирани, за да направят едно предварително проучване, макар че те са много креативни.

Какво трябва да включва то?

Трябва да знаем какво предлага като възможности столичната образователна система, защото по Наредба 10 за организация на училищните дейности сме предложили 409 паралелки, в които може да се кандидатства след 7 клас. Още нещо е от изключителна важност – в София -град, освен приема по Наредба 10, имаме и училища, които са към министерство на културата. Те имат автономен училищен прием. Имаме и спортни училища, в които приемът също върви по различен график на дейности и през проверка на способностите на децата. На територията на нашия град има и частни училища. Когато избираме паралелка от общинските и държавните училища е от изключително значение да знаем, че всяка една може да има различно балообразуване. В различните профили училището може да си е избрало различни предмети, които сформират бала. Не е задължително това да бъдат само български език и литература и математика. Могат да бъдат предмети от сферата на природните и хуманитарните науки, както и на изкуствата. Родителите трябва да отделят време, за да се запознаят какво предлагаме за нашите бъдещи гимназисти, а ние предлагаме палитра от възможности.

Какво предлагат тези 409 паралелки?

В тези 409 паралелки са включени 225 профилирани и съответно 184 професионални. От 225 профилирани паралелки 97 са с профил чужди езици. Тук те се изучава интензивно 18 часа седмично и първите два профилиращи премета са именно чуждите езици. Езикът след 8 клас се обогатява чрез билингвалното обучение, т.е. децата учат на чужд език част от предметите в учебния план. Имаме 35 паралелки със софтуерни и хардуерни науки. Тук езикът може да се изучава както интензивно с 18 часа на седмица или разширено с 12 часа, така и по 4 часа.

Колко деца се очаква да кандидатстват в гимназия тази година?

В сравнение с миналата година децата са с около 300 повече . Именно затова обявения план прием тогава беше с 388 паралелки, а сега е с 409. В момента на територията на София се обучават над 11 500 ученици. Местата, които сме осигурили през този прием, е за 10 630 ученика. Тук сме отчели обстоятелството, че част от учениците продължават образованието си в училищата на министерство на културата и в министерството на спорта.

Има ли нови специалности?

Да, разбира се. Стараем се максимално да разширяваме професионалното образование, не само изпълнявайки държавните политики в тази сфера, но и давайки шанс в града ни да се получи образование, което отговаря на икономическия профил на София. Затова професионалните ни паралелки са 184. Стараем се те да бъдат много разнообразни и интересни, за да могат да привлекат децата и да отговорят на потребностите на пазара на труда. Нова за нашата област е специалността „Металургия на цветните метали“, която се предлага от Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан“. Софийската професионална гимназия “Княгиня Евдокия“ има нови предложения- „Промишлен дизайн“ и „Индустриални отношения“. В Професионалната гимназия по електроника и автоматика, както и в Професионална гимназия по аудио, видео и телекомуникация „А.С. Попов” се предлага специалността „Охранителна техника“ и „Системи за сигурност“. Професионалната гимназия по електроника и автоматика за първи път ще предложи специалността „Електродомакинска техника“.Трябва да кажем, че в последните години професионалното образование навлезе и в средните училища. Ще предложим специалността „Малък и среден бизнес“ в 37-мо училище. В 97-мо училище за пръв път ще се предложи „Търговия“ като професия и специалност. В 101-о училище ще учат „Търговия на едро и дребно“ . „Електронна търговия“ ще предложат 170- о средно училище и 56-о средно училище. „Моден дизайн“ ще може да се учи в Професионална гимназия по текстил и кожени изделия.Моята препоръка е всички основни и средни училища, в които се обучават седмокласници, да запознаят през родителските си срещи какво могат да изберат децата, така че те да почувстват удовлетворение и да намерят смисъл в образованието, което ще получат.

Колко сериозна е битката за най-елитните гимназии в София?

Изключително сериозна. Тук трябва, че държавният план прием на София -град се осъществява в силно конкурентна среда, защото всяка година в нашия държавен план прием се включват между 500 и 700 ученика от страната.

Това означава ли, че толкова ученици от страната се борят за място в гимназия в София ли?

Абсолютно. Това е изключително сериозна конкуренция. Това са горе-долу децата на един малък регион. Така че софийските деца винаги са поставени в силно конкурентна среда. Животът е едно почти непрекъснато състезание и мисля че това допринася за тяхната устойчивост и мотивация. Балът, с който децата ни кандидатстват винаги е много висок. На най-висок бал се радват Софийска математическа гимназия и 91-ва Немска езикова гимназия. Сред най-желаните училища са 164-та гимназия с изучаване на испански език. Мога да кажа, че тази година те са училището с най-висок бал по български език и литература от държавните зрелостни изпити. Очаквам, че това също ще има своята рефлексия не само като най-много пъти пожелавано, но и като училище с изключително висок бал на прием. Силна конкуренция има за прием при Първа английска гимназия, Втора английска гиманзия, както и за 73-то училище. От професионалните ни гимназии силно желани са Националната търговско-банкова и Нацоналната финансово-спопанска гимназия, както и Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия.

Тази година пандемията наложи да децата да учат на смени в училище. Имате ли данни колко са ваксинираните срещу COVID-19 учители в София?

За съжаление, не мога да дам данни, защото това е статистика на РЗИ. Не събирахме доста, докато си оправят платформите. Сега вече не събираме такава статистика. Още повече , че това е изключително лична информация. В обща план между 30 и 35 % са хората, които са се ваксинирали и тогава са наши данни, с които последно разполагаме, но тъй като това е един процес, не бих била категорична, че те са точни.

ВИЗИТКА:

 • Родена в София
 • Завършва 21 средно училище „Христо Ботев“
 • Завършва специалност „История“ и „Образователен мениджмънт“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“
 • Защитава докторантура по Теория и управление на образованието в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“
 • Има първа степен на професионална квалификация в сферата на образованието
 • Хоноруван преподавател в Пловдивския университет
 • Започва кариерата си издателство „Младеж“.
 • Преподавала история в 119-о средно училище
 • Директор на 2-ро средно училище от 1998 до 2006 година
 • Бивш заместник-министър на образованието и науката
 • Началник на Регионално управление на образованието - София-град

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.