Изненада: Младите всъщност не вярват толкова на социалните мрежи

Изненада: Младите всъщност не вярват толкова на социалните мрежи

Социалните мрежи са най-обичайното място, от което младите хора получават информация, но това не означава, че вярват на всичко, което четат и гледат там.

Едва 17% казват, че "много" вярват на информацията, публикувана по тези платформи, противно на мнението на по-възрастните поколения, че младежите приемат за чиста монета едва ли не всичко, което четат в интернет. Това показва проучването The Changing Childhood Project, цитирано от Дневник, представено като първото по рода си изследване, което пита няколко поколения за техните възгледи за света и какво е да си дете днес.

То е на УНИЦЕФ и Галъп и бе публикувано на 20 ноември, Световният ден на детето. В него са изследвани повече от 21 000 души в две възрастови групи (15-24 години и 40 години и повече) в 21 държави - България не е сред тях. Национално представителни проучвания са извършени в страни от всички региони - Африка, Азия, Европа, Северна и Южна Америка. Според данните от него над два пъти повече се доверяват напълно младите хора на международните (36%) и националните (37%) медии.

При възможност за повече от един отговор анкетираните са посочили още учените (56%) и лекари и медици (61%). Младите хора показват отчетливо по-ниско - спрямо възрастните над 40 години - доверие към религиозните институции - 32 срещу 39 процента. Те са и по-доверчиви към националните правителства (33%), за разлика от възрастните, сред които 27% имат голямо доверие на министрите си.

Половината от възрастните (с 6 пункта по-малко от младите) в анкетата казват, че много вярват на учените. Това е едно от потвържденията, които социолозите установяват, че младите хора търсят информация от повече източници. При това я търсят онлайн (69%), докато само 25% от възрастните г оправят в традиционни източници.

Достъпът до интернет наистина е жизнено важен за 15-24-годишните, защото 77% от тях казват, че всеки ден влизат в световната мрежа. В групата над 40 години така постъпват 52%. Разбира се, има огромни разлики според инфраструктурата на съответната държава - ако в Япония 96% от младите са непрекъснато в интернет, то в Зимбабве това правят 15% от връстниците им.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.