0

И знасянето на данни от проучвания за вота е най-сериозното нарушение, отчетено от Централната избирателна комисия в деня на местните избори. Това заяви в ефира на Нова телевизия говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Изнасянето на данни от проучвания за вота е най-сериозното нарушение, отчетено от Централната избирателна комисия в деня на местните избори. Това заяви в ефира на Нова телевизия говорителят на ЦИК Александър Андреев.

За това комисията е взела съответните мерки. Като цяло тази година и на тези избори регистрираните нарушения са по-малко обаче.

Андреев не коментира ситуацията в Пловдив, където екзитполът даде сериозна преднина на кандидата Дани Каназирева пред Славчо Атанасов, кандидат на ВМРО. Първите резултати изпратиха Каназирева на балотаж, но разликата в последствие не само се стопи, но и Атанасов изпревари сериозно Каназирева и ще се явява на балотажа в неделя. По думите на Александър Андреев сигналът се разглежда и правилно е подаден в Общинската избирателна комисия.

ЦИК регистрира и други нарушения, като най-много са свързани с недопускане на избиратели до секциите. Нарушенията са предизвикани от разминаване между настоящ и постоянен адрес, както и с желанието на някои избиратели да гласуват в определена изборна секция, въпреки условията на уседналостта от 6 месеца преди изборите.