България изнася 64 млн. литра вино годишно, съобщи Димитър Андреевски от Изпълненителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) по време на дискусията "Винено-кулинарен туризъм: състояние и перспективи за развитие". За миналата година произведеното количество вино е над 9 млн. литра.

Експортът е за 57 страни. Сред тя са Германия, Белгия, Холандия и Франция. По-далечните дестинации за експорт са азиатските - Китай, Япония, Виетнам и Южна Корея. На територията на България има 120 изби, а регистрираните винопроизводители са 282. Освен вино, в 9 млн. литра обща миналогодишна продукция се включва и сокът от гроздови зърна (мъст).

"За нас е важно виното и кулинарията да бъдат включени в туристическия продукт на страната", коментира зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Въпреки обнадеждаващата статистика, препятствия пред винения сектор също не липсват. Опасността от изчезването на 14 сорта вино се явява една от най-сериозните. От 2018 г. ИАЛВ се реализира съвместния проект между България и Гърция "SOS за застрашени традиционни сортове лози". Сред "изчезващите" сортове са едни от най-известните букети у нас - „Гергана“, „Дамянка“, „Керацуда“, „Сандански мискет“ и „Мавруд“.

Сред гостите на събитието беше и Весела Цветкова от земеделското министрество, която разказа за съвместната работа между двете ведомства по отношение на популяризирането на този специфичен вид туризъм. Миналата година бяха създадени 12 винено-кулинарни дестинации. Като едни от най-сериозните проблеми пред световното винопроизводство тя посочи свиването на потреблението в Европа и високите вносни мита за стоки в Съединените щати.

Ежегодните събития у нас посветени на виното са "Дефиле на младото вино", фестивал "Винария", "Вино и гурме" както и "Mood for food". Тази година, по време на фестивала "Бириманджаро" ще бъде представена съвсем нова идея, която ще се съсредоточи върху производството на крафт бира от малки пивоварни, пускащи малки количества пиво.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Две трети от биофермите още не са регистрирани

Две трети от биопроизводителите не са се вписали в електронния регистър седмица преди крайния срок. Към момента в него има регистрирани 2 516 биологични производители от общо 6 327, като в това число попадат търговци, преработватели и други, обяви зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов.

България и още 7 държави поискаха изравняване на плащанията в ЕС

България, Полша, Чехия, Унгария, Естония, Латвия, Литва, и Румъния настояват за изравняване на субсидиите между страните-членки на Европейския съюз, съобщиха от земеделското министерство. Това гласи декларация, подписана от министрите на земеделието на осемте източноевропейски страни по време на Конференция на високо равнище относно бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП), проведена във Варшава.

Иновативни БГ продукти впечатляват на агроизложение в Париж

Сред мострите са и сухо кисело мляко и деликатес от кашу

Земеделският министър на Франция и на Кот” ди Воар посетиха нашия щанд

С иновативни биопродукти на наши производители България впечатлява на Международния салон на сиренето и млечните продукти в Париж, който се откри днес. Той е част от Международното селскостопанско изложение „СИА 2020“.