Измамник се представя за служител на финансовия регулатор

Измамник се представя за служител на финансовия регулатор

Атакува клиенти на останал без лиценз инвестиционен посредник

Измамник се обръща към клиенти на инвестиционен посредник с отнет лиценз и им предлага да им върне парите. За тази измама предупреди Комисията за финансов надзор (КФН).

В комисията се получени много сигнали, че преди отнемането на лиценза, а също така и след решението на КФН, на клиенти на инвестиционния посредник, които имат договори с "Прогресива Трейдинг" или с "ББГ Симекс-България", се е обаждало лице, което се представя с имената Стоян Манчев. Същият понякога е твърдял, че е член на Комисията за финансов надзор, а в други случаи, че има договор с КФН за връщане на парите на клиенти на дружеството.

КФН официално заявява, че няма служител с такова име и не е упълномощавала никого да урежда отношенията между инвестиционния посредник и клиентите му, пише в съобщението.

Съгласно отнетия вече лиценз като инвестиционен посредник дружеството не е имало право да държи клиентски активи (включително финансови инструменти и парични средства), а само да приема и предава клиентски нареждания за транзакции с финансови инструменти и да предоставя инвестиционни консултации на клиенти. Затова средствата на клиентите се съхраняват не от инвестиционния посредник, а от друга финансова институция.

Единственото лице, което ще има правомощия да урежда отношения с лица, към които "Прогресива Трейдинг" ООД или "ББГ Симекс-България" ООД имат задължения, е ликвидаторът на дружеството, който ще бъде назначен от Агенцията по вписванията след влизане в сила на решението на КФН за отнемане на лиценза. Ликвидаторът ще бъде обявен по партидата на дружеството в търговския регистър, пише още в съобщението.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.