Измамници изнудват влогъри с жалби за нарушено авторско право

Измамници изнудват влогъри с жалби за нарушено авторско право

Сигналите за нарушено авторско право в YouTube се превърнаха в инструмент за рекет. За това сигнализираха двама влогъри, публикуващи свое съдържание на платформата.

Схемата и при двамата е еднаква – потребител подава своеобразни жалби към сайта, че в два техни клипа е нарушено авторското му право. По думите на влогърите с имена Kenzo и ObbyRaidz в платформата, изнудвачът е заплашил, че ще подаде и трети сигнал срещу тях, ако не му заплатят между 75 и 400 долара. Според правилата на Google (YouTube е „дъщерен“ сайт) при трето оплакване на нарушени права срещу даден канал, същият е застрашен от изтриване.

Въпреки че в крайна сметка (след подадени сигнали срещу анонимния изнудвач) неговият профил е изтрит, а клиповете на Kenzo и ObbyRaidz – възобновени, мнозина видяха в случая поредно несъвършенство в начина, по който платформата за видеосподеляне решава проблеми, свързани с интелектуалната собственост. Неотдавна друг потребител на YouTube се оплака, че е получил известие от сайта, че използва съдържание, обект на авторско право, след като публикувал свое произведение онлайн.

Ролята на платформата да се промени – от арбитър в страна, носеща отговорност за каченото на нея съдържание. Това предвижда последно одобрение на текста на Директивата за авторско право в цифровия единен пазар в рамките на триалозите между Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС преди дни. Според законодателното предложение сайтовете, чието съдържание се генерира (и) от публиката, следва да положат усилия да лицензират всяка творба, която потребителите биха могли да публикуват на платформата им. В противен случай чрез филтри те ще трябва да проверяват дали дадено съдържание нарушава нечии авторски права и съответно да го премахнат, като ще трябва да работят и в посока на предотвратяване на порочната практика. Това е добра новина за по-голямата част от музикалната индустрия, по чиято инициатива основно се стигна до обсъждането на въпросните промени. Срещат се обаче и опасенията, че филтърът няма да може да разпознава с точност нарушаването на авторското право от използването на дадена творба за пародия например, както и че софтуерът може бъде използван и за други цели.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.