ИЗМАМА С ЕВРОСРЕДСТВА: Ферми отглеждат животни фантоми
3

ИЗМАМА С ЕВРОСРЕДСТВА: Ферми отглеждат животни фантоми

Подозират участие на служители на ДФЗ и земеделското министерство

По време на масирана внезапна проверка на два животновъдни обекта в област София по сигнал на граждани, бе установена липсата на 2/3 от поголовието. Тя протича на два етапа - по време на първия са проверени 3 животновъдни обекта на два бенефициента, а през втория - 9 на 6 бенефициента. В тези обекти по обвързаната подкрепа бяха заявени 872 говеда, а инспекциите установиха наличието на едва 305. Това заяви зам. - министърът на земеделието д-р Крум Неделков по време на инспекция в кравеферма в село Боерица край Ихтиман. 

По думите му нарушения на липсват и по мярката "Агроекология и климат", дейност "Опазване на застрашени животни" -  при 61 заявени коне на място не е установено нито едно животно.

Санкциите за нарушителите предвиждат

в рамките на 3 години те да не получават никакво финансиране

Неделков подчерта, че Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва регулярни проверки на идентификацията и регистрацията на животните. Заложеният минимум в европейски регламент е 3% едри чифтокопитни и 5% за дребни преживни животни. Подборът на животните се извършва на база предварителен риск анализ, базиращ се на определени показатели - съотношението случаен принцип - риск анализ е около 20 към 80%. На подобен принцип се извършват и проверките на бенефициерите на Държавен фонд "Земеделие".

По време на инспекциите проверяващите събират информацията за регистрацията на животновъдния обект, животните в системата ВЕТИС, паспорти, удостоверенията, свързани с раждане и смърт на животни.

Изпълнителният директор на Фонд "Земеделие" Борис Михайлов загатна, че има съмнения, че

в измамите са замесени и служители на двете ведомства

"Щом установим кой е виновникът, ще ги накажем по най-елементарния начин - ще ги дадем на европейските прокурори", коментира той, като допълни, че изненадващите проверки ще продължат.

Припомняме, че инспекциите на земеделските стопанства в 6 области в Източна България стартираха още през месец юни. Тогава в над 70 обекта са инспектирани над 6700 животни.

"Бяха открити сериозни нарушения, които вече са отразени в системата ВЕТИС, а също и в ИСАК. След направен анализ стартирахме идентификация на животните", заключи д-р Неделков. От ДФЗ и Министерството на земеделието призовават гражданите да изпращат сигнали, ако се натъкнат на нарушения, от двете институции пък ще гарантират за анонимността им.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.