0

И злюпиха се първите за тази година пеликанчета в резервата „Сребърна“, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе.

Излюпиха се първите за тази година пеликанчета в резервата „Сребърна“, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе.

Експертите са наблюдавали малките чрез зрителни тръби и системата за видеонаблюдение през почивните дни. Вероятно пеликанчетата са поколение на първата група от около 10 двойки, които загнездиха в колонията през февруари.

Все още е трудно да се определи броят на малките, тъй като метеорологичните условия са нестабилни и родителите старателно ги крият. В момента двойките активно мътят, но все още има екземпляри със силно зачервени гуши, което означава, че са в началото на размножителния си период.

В колонията на къдроглавите пеликани от дни се наблюдава ято млади екземпляри, които още не са достигнали полова зрялост. Експертите предполагат, че ще използват колонията като база за почивка и храна, но може и да харесат мястото за бъдещо гнездене. С тях числеността на птиците достигна до около 150.

На територията на резервата ежедневно се извършват обходи. Не са констатирани нарушения на режимите. Водните нива са стабилни, допълват от РИОСВ.