Изловиха 1400 коли, паркирани на тревата в София

Изловиха 1400 коли, паркирани на тревата в София

77 глоби наложили в Русе, в Пловдив жалят санкциите пред съда

От началото на годината 1410 автомобила са хванати да паркират върху зелени площи в София. От Столичния инспекторат са съставили 758 констативни протокола, 761 фиша, а 634 коли са принудително преместени на специализиран паркинг. Това става ясно от справка на инспектората, предоставена на „Монитор“.

Когато по време на ежедневните си проверки от инспекторите установят нарушение, те снимат автомобила за доказателство. Правят панорамна снимка, за да се види къде е адресът, и една по-близка, за да се документира нарушението. Те пишат на нарушителите констативен протокол, а след това водачът трябва да се яви, за да му бъде написан фиш. Ако не се яви, се изискват данните на нарушителя от отдел „Пътна полиция” и му се изпраща покана и тогава се съставя акт. Санкцията на акта е на стойност от 50 до 200 лв.

Наложените актове за първите осем месеца на годината са 18. Столичният инспекторат е инициирал ограждането с кашпи на тревните площи и до момента са

оградили над 200 броя зелени терени

и детски площадки, като по този начин се предотвратяват нарушенията, свързани с порочното паркиране. Инициативата продължава като предпазна мярка за опазване на зелените пространства.

"Апелираме водачите на автомобили да спазват разпоредбите и да не паркират в зелени площи, тъй като не само застрашават живота и здравето на останалите граждани, но и въздействат на атмосферния въздух, чистотата на околното пространство и целостта на тревните площи", призовават от инспектората.

Масово от общинския инспекторат в Пловдив налагат глоби от 50 лв. за първо нарушение на коли, които са били паркирани в забранените за това зелени площи на пловдивските тепета. Един от примерите е свързан с паркиран на Дановия хълм лек автомобил „Мерцедес”. Собственичката е била глобена за паркиране в зелена зона и тя е атакувала санкцията си в Районния съд в Пловдив. Магистратите обаче са били категорични, че според общинската наредба паркирането в града на тепетата е забранено в паркове, градини и зелени площи, освен в случаите, когато на територията им има специално обособени и обозначени за това места. В конкретния казус отпреди две години жената е навлязла с колата си на поляна на тепето. Пред магистратите тя твърдяла, че това било място, на което обикновено паркирала, и че там имало и други паркирани автомобили. Тези й твърдения обаче не й спестили плащането на глобата, защото от съда потвърдили наложената й санкция.

В морската столица глобата за паркиране в тревата стига до 500 лв. Преди време зам.-кметът по сигурността и опазване на обществения ред Тодор Иванов посочи ситуация, при която адвокати обжалват фишове на варненци за неправилно паркиране. „Уведомлението за съставен фиш, поставено под чистачката на колата в отсъствие на водача, не е документ, който може да бъде обжалван, а само известие. Недобросъвестни адвокати обаче предлагат услугите си на глобените водачи и обжалват уведомленията, за да получат многократно по-висок хонорар от санкцията. Обикновено адвокатският хонорар е между 100 и 200 лева, за да напише възражение за глобата, която е от 20 до 50 лева. Тази процедура е абсолютно безсмислена и адвокатите го знаят много добре, но заблуждават нарушителите и печелят на техен гръб, предупреди тогава Иванов. Той обясни, че гражданите може

безплатно да подадат жалба

или възражение в Общинска полиция. „Фиш не може да се обжалва, а оспорването води до анулирането му и съставяне на акт, който вече може да се обжалва по съответния ред. Възражения могат да се пишат както за самия акт, така и в 3-дневен срок в Общинска полиция. При мен в общината също идват хора и ако преценя, че имат основание за това, което твърдят, актът се отменя и цялата история приключва, допълва Иванов.

В Русе от началото на тази година до момента са наложени 77 глоби за неправилно паркиране в паркове, градини и детски площадки за 3850 лева. Това съобщи за „Монитор“ Светлозар Ненов, директор на общинското специализирано звено „Контрол, охрана, обществен ред и сигурност“. Отделно на водачи, които са паркирали върху тротоари през същия този период, са наложени 198 глоби за 9750 лева. Глобите са по Закона за движение по пътищата, като и в двата случая - за паркиране върху зелени площи и върху тротоари, са от 50 до 200 лева, уточни общинският шеф. Нарушенията в Русе се извършват най-често в Парка на младежта и в междублоковите зелени пространства, а паркирането върху тротоари предимно в централната градска част. Ненов допълни, че има водачи, които по няколко пъти са глобявани за неправилно паркиране и пак извършват същото нарушение.

Общинската полиция в Добрич е издала 120 фиша на шофьори за паркиране в тревните площи. Глобите са наложени от началото на 2020 година до настоящия момент. Процентът на неправилно паркиралите шофьори в зелени пространства в Добрич е малък, тъй като контролът е завишен и се наблюдава паркиране на регламентирани за това райони, съобщават от общината. За първо нарушение се заплаща глоба от 20 лв., а за второ 50.

В Стара Загора не се води статистика на нарушителите паркирали в зелени площи. През 2019 г. 3366 автомобила са били вдигнати от улиците на града заради неправилно паркиране. Около 20 на сто от колите не са стигнали до наказателния паркинг, защото притежателите им са си платили на място по 15 лв., половината от глобата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.