Изложба за казармата от времето на соца готвят в Димитровград

Изложба за казармата от времето на соца готвят в Димитровград

Изложбата „Когато момчето става мъж… Казармата през „онези“ 45 години“ ще бъде подредена в навечерието на 3 март в Историческия музей в Димитровград. Тя включва преки спомени, разкази, документи и научен анализ, с много фотографии и напълно автентични предмети от времето на социализма. 

Проследяват се обичаите и ритуалите, свързани с казармения преход, ученията и всекидневния живот на войниците, както и любопитни истории от армията по онова време.

Изложбата включва сбирка от оригинални предмети от времето на социализма, между които: мъжка униформа от Начално военно обучение, абитуриентски мъжки костюм, униформено войнишко и матроско облекло, парадна униформа на граничар. Също така и гвардейски калпак, военни емблеми и знаци на видовете и родовете войски, медали, предназначени за войнишкия състав и части от войнишкото снаряжение.

Не са пропуснати пособия за служебни дейности, лични вещи и документи.

Експозицията ще включва и забавно-развлекателна част за малките и по-големи посетители – игри, фотосесии и др.

Всички инициативи и събития през 2021 г. ще бъдат посветени на навършването на 70 години от създаването на първия музей в Димитровград.

Автор е д-р Илия Вълев от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Експозицията се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на отбраната и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.